De onderste vijf
NOS VoetbalAangepast

De onderste vijf: 'Willem II geen degradatiekandidaat? Dat klopt niet'

Dit weekend ontwaakt de eredivisie uit de winterslaap met De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord. Maar ook onderin is de spanning te snijden. Wordt het beter of blijft het bibberen?

In Langs de Lijn En Omstreken wordt deze week de kelder van de eredivisie onder de loep genomen. Vandaag: vijf stellingen voor trainer Erwin van de Looi van Willem II, de nummer veertien in de eredivisie.

Willem II-trainer Erwin van de Looi ontspannen tijdens het trainingskamp in Faro

1. Op basis van de eerste seizoenshelft heeft Willem II een onvoldoende op het rapport

Van de Looi: "Op sommige punten zeker, zo eerlijk moet je zijn. Als je na achttien wedstrijden zestien punten hebt, dan is dat minder dan vooraf gehoopt. En dat betekent dat je een aantal dingen niet goed hebt gedaan."

2. De achilleshiel van Willem II is de verdediging

"Niet de verdediging, maar het verdedigen", nuanceert Van de Looi. "Dat doe je met het hele team en dat hebben we in fasen niet goed gedaan. Daardoor hebben we te veel tegengoals geslikt."

"We hebben het ook wel goed gedaan, maar als je dan daarna in een minuut of acht niet de taken uitvoert die we hebben afgesproken, dan word je daar keihard voor gestraft."

3. Als technisch directeur Joris Mathijsen niet met meer aankopen komt, dan stapt Erwin van de Looi gewoon op

Van de Looi lacht schamper. "Ik ben geen wegloper. Ik ken de situatie bij Willem II en weet wat de mogelijkheden zijn. We zijn op zoek om de ploeg te versterken. Afgelopen seizoen liepen veel contracten af en hebben we tien of twaalf nieuwe spelers binnengehaald. Dat is veel. En de ene keuze pakte beter uit dan de andere."

"In de winterstop heb je de mogelijkheid om eventueel iets te repareren. Zo hebben we twee backs (Gilliano Wijnaldum en Damil Dankerlui, red.) gehaald. We zijn aanvoerder Jordens Peters kwijtgeraakt met een flinke blessure, die zal pas eind maart, begin april terugkeren. Als je dan kunt repareren, dan moet je daarvoor gaan."

Herboren Sol: ik moet God danken dat alles goed is

4. Als nummer veertien, Willem II, zondag verliest van nummer dertien, FC Groningen, dan is het seizoen verloren

"Onzin", zegt Van de Looi gedecideerd. "Dat is een slechte stelling. Als we winnen is het verschil een, als we verliezen is het verschil zeven. Dus het is een belangrijke wedstrijd."

De confrontatie met zijn oude club is sowieso speciaal. "Ik denk dat FC Groningen te veel kwaliteit heeft om te blijven staan waar ze nu staan, dus ik zie ze ook niet als directe concurrent. Als je wint, dan sla je ook meteen een gaatje met de ploegen onder je."

Van een verloren seizoen is überhaupt geen sprake, vindt Van de Looi. "Vergeet niet dat we ook nog in de kwartfinales van de beker zitten. Daarin spelen we thuis tegen Roda JC, dus daar kun je ook nog wel iets in doen."

5. Aan het einde van de competitie staat Willem II minimaal negende

"Waar kan ik tekenen?", antwoordt Van de Looi adrem. "De verschillen in spel zijn helemaal niet zo groot tussen het linker- en rechterrijtje. Maar zeggen dat we geen degradatiekandidaat zijn, klopt niet. Na achttien wedstrijden sta je waar je hoort, dat is geen toeval."

De onderste vijf in de eredivisie

14. Willem II 18-16 (27-40)
15. NAC Breda 18-16 (20-35)
16. FC Twente 18-15 (24-33)
17. Sparta Rotterdam 17-11 (13-37)
18. Roda JC 18-11 (17-40)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl