Ghanese Nederlander Frimpong naar de Winterspelen

time icon Aangepast
NOS

In Nederland wacht skeletonster Kimberley Bos nog op het verlossende woord van sportkoepel NOC*NSF, maar Akwasi Frimpong heeft al zekerheid. De in Amsterdam opgegroeide Ghanees mag als skeletonner meedoen aan de Olympische Spelen in Pyeongchang.

Frimpong moest op de kwalificatielijst in de top-60 staan om een startbewijs te krijgen. Op de maandag gepubliceerde lijst, die uitgaat van quotumplaatsen per land, staat de bijna 32-jarige sporter 55ste. Voldoende om Ghana aan een startplaats te helpen. Op de wereldranglijst van de internationale bond bezet hij de 99ste plaats.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Frimpong naar de Spelen, 'het hoogst haalbare als atleet'
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Frimpong belandde op 8-jarige leeftijd in Nederland en groeide op in de Bijlmer. Eerst als illegaal, maar in 2008 kreeg hij de Nederlandse nationaliteit.

Met plaatsing voor de Winterspelen is de missie van Frimpong na vijftien jaar geslaagd. Hij probeerde eerst via atletiek de Spelen te halen. Als sprinter lukte het hem niet kwalificatie voor de Olympische Spelen in Londen (2012) af te dwingen.

Akwasi Frimpong OLY
@FrimpongAkwasi
It’s official‼️Proud to announce that I will be representing Ghana at the 2018 Winter Olympics🙏🏿. Dare to dream! #GhanaSkeleton🇬🇭
1 jaar geleden

Daarna probeerde de Ghanees, die inmiddels in Salt Lake City woont, het in de wintersporten. Eerst als bobsleeër, in het team van Ivo de Bruin. Het team wist zich niet te kwalificeren voor de Spelen in Sotsji (2014), waarna Frimpong de overstap maakte naar skeleton.

Peking 2022

Gezien zijn beperkte ervaring lag de focus in eerste instantie op de Spelen van Peking in 2022. Gaandeweg kwam het besef dat Pyeongchang ook nog een mogelijkheid was.

Dit seizoen werkte hij vooral wedstrijden voor de Intercontinental Cup af. Hij verzamelde voldoende punten om een quotumplaats voor Ghana af te dwingen. Het olympisch comité van het Afrikaanse land moet hem nu inschrijven.

"Mijn droom komt uit", laat hij vanuit Amerika weten. "Ik heb hier vijftien jaar heel hard voor gewerkt. Met doorzettingsvermogen kun je ver komen. Dit is een enorme opluchting. De komende twee weken ga ik nog veel trainen in Park City en dan ergens eind januari naar Zuid-Korea."

STER Reclame