Skeletonner Frimpong, via Ghana en de Bijlmer naar de Olympische Spelen?
Hij is geboren in Ghana, groeide deels op in de Amsterdamse Bijlmer en gaat nu in de VS de deuren langs om luxe stofzuigers te verkopen. En in 2022 wil Akwasi Frimpong als eerste Ghanees naar de Winterspelen als skeletonner.
Het verhaal van Frimpong doet een beetje denken aan de film Cool Runnings (1994), geïnspireerd op de Jamaicaanse olympische bobsleeploeg uit 1988.
"Ik wil de eerste Ghanees worden die op een slee naar beneden gaat. Met 120, 130 kilometer per uur, vijf centimeter met je kin van het ijs", vertelt Frimpong tijdens een kort bezoek aan Nederland, terwijl hij in voorbereiding is op de WK in Königssee volgende week.
Ontsnapt aan illegaliteit in de Bijlmer
De weg naar de Winterspelen van 2022 is nog lang, maar Frimpong heeft ook al een flinke reis achter de rug. Zijn moeder verliet Ghana om haar zoons in Nederland een beter bestaan te kunnen bieden. In eerste instantie verbleef hij als achtjarige jongen illegaal in Amsterdam, maar in 2008 kreeg hij de Nederlandse nationaliteit.
"Ik heb dertien jaar keihard moeten knokken voor een verblijfsvergunning. De overheid heeft heel veel fouten gemaakt. Geestelijk ben ik wel een beetje de grond in geboord. Maar ik wilde nooit een slachtoffer zijn, dus ik ben doorgegaan", vertelt Frimpong.
"Het is niet alleen mijn strijd geweest. Het is ook de strijd geweest van onder anderen Johan Cruijff, die mij een held noemde op televisie. En van een heleboel andere mensen die mij geholpen hebben. Ik doe dit voor mezelf, maar ook voor hen."
Op 15-jarige leeftijd begon Frimpong met atletiek. Voor Nederland probeerde hij de Olympische Spelen van 2012 in Londen te halen als sprinter, maar hij kwalificeerde zich niet. Daarna probeerde hij het met het Nederlandse bobsleeteam, maar ook de Spelen van 2014 haalde hij niet.
Wintersport is iets heel vreemds in Ghana.
Nu probeert de 30-jarige atleet het onder de vlag van Ghana, met een duidelijke reden. "In Nederland zijn er al heel veel goede wintersporters. Het gaat om mijn nalatenschap. Ik wil heel graag iets terugdoen voor het land waar ik geboren ben. Wintersport is iets heel vreemds in Ghana. Ik wil jongeren in Ghana motiveren om uit hun 'comfort zone' te komen. Als dit lukt, kan ik Ghanese jongeren hoop geven."
Zelfbenoemde voorzitter van eigen bond
Frimpong richtte daarop zelf de bobslee- en skeletonbond op in Ghana, waarvan hij zichzelf tot voorzitter benoemde. Dat vindt hij zelf niet zo vreemd. "Iemand moet het doen. Ik wil heel graag het proefkonijn zijn. En natuurlijk is het ook de bedoeling om talent te gaan scouten in Ghana."
Zijn droom bekostigt hij vooralsnog met het geld dat hij verdient met de verkoop van stofzuigers in Amerika. "Net zoals in de jaren vijftig ga ik met een stropdas de deuren langs en geef ik presentaties bij mensen thuis. Ik heb een spaarpot, maar ik hoop dat we uiteindelijk ook sponsors krijgen."
Eerste goud voor Ghana?
De Spelen van volgend jaar in Pyeongchang komen eigenlijk nog te vroeg, denkt Frimpong. "Het duurt ongeveer vier tot zes jaar om te leren hoe je een skeleton moet besturen. Het duwen gaat sneller vanwege mijn achtergrond in de atletiek. Dat is de reden dat ik voor 2022 wil gaan. Ik moet daarvoor in de top-60 van de wereld staan. Ik ben nu veertien weken bezig en sta nu 96ste; ik denk dat dat heel realistisch is. Ik moet het gaan halen dit keer."
Maar de droom van Frimpong houdt niet op bij de olympische openingsceremonie in Peking. "Ghana heeft nog nooit een gouden medaille gewonnen op de Olympische Spelen. Ik wil de eerste Ghanees zijn die goud wint."