Schakende basisschoolleerlingen
NOS NieuwsAangepast

'Schoolschaken' steeds populairder, kinderen spelen on- en offline

Schaken mag sommigen dan wat stoffig en saai in de oren klinken, de sport is steeds populairder onder basisschoolleerlingen. Jongens en meisjes vinden het spel leuk en spelen het zowel online als offline. "Schaken heeft een vlucht genomen", zegt Marleen van Amerongen van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB).

De afgelopen tien jaar is het aantal jeugdleden bij de KNSB bijna verdubbeld. Met name leerlingen tussen de 6 en 9 jaar hebben de sport ontdekt. Wat kinderen aanspreekt is dat de sport ook op internet gespeeld kan worden.

"We hebben ook toernooien waarbij kinderen in Groningen tegen tegenstanders in Londen kunnen schaken", zegt Van Amerongen. "Maar als je tegen elkaar speelt, zit je het liefst tegenover elkaar aan het bord."

Bekijk hier wat het verschil is bij jonge schakers van vroeger en nu:

Schaken steeds populairder onder basisschoolleerlingen

Er zijn verschillende lesmethodes ontwikkeld waarmee scholieren het schaken eenvoudig onder de knie kunnen krijgen. Een van die methodes is Chessity, een programma dat de afgelopen jaren op steeds meer scholen wordt gebruikt.

Leren schaken kan leerlingen op veel vlakken helpen, vertelt Van Amerongen. "Scholieren leren zich beter concentreren. Dat gaat met een spel makkelijker dan in de klas. Het vermogen om problemen op te lossen groeit en kinderen leren beter visualiseren, omdat ze bij schaken meerdere stappen vooruit moeten kijken."

Toekomstige grootmeesters

De jonge schakers kunnen de komende weken inspiratie opdoen bij de 80ste editie van het vermaarde Tata Steel Schaaktoernooi in Wijk aan Zee, waar bekende grootmeesters als de Noor Magnus Carlsen, de Amerikaan Fabiano Caruana en de Nederlander Anish Giri meedoen.

Mogelijk lopen er onder de jonge schoolschakers ook toekomstige grootmeesters rond. De KNSB zet in ieder geval vol in op de jeugd. En die strategie lijkt te werken, zegt Van Amerongen. "Het aantal volwassen leden loopt terug, maar die afname wordt ruimschoots gecompenseerd door de jeugd. Kinderen vinden het schaken fascinerend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl