Giri die het Tata Steel-schaaktoernooi wint, waarom niet?

Aangepast

Het Wimbledon van het schaken, dat is het Tata Steel-toernooi. Zaterdag begint de tachtigste editie in Wijk aan Zee. In de roemrijke geschiedenis hebben Garri Kasparov, Anatoli Karpov en zelfs Max Euwe er gewonnen. Zou Nederlands beste schaker, Anish Giri, in hun voetsporen kunnen treden?

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Giri die het Tata Steel-schaaktoernooi wint, waarom niet?

Magnus Carlsen, de nummer één van de wereld en de superster van het schaken, is de grote trekpleister. Hoewel hij zich in de schaduw van de Noor beweegt, hoopt ook Anish Giri een hoofdrol te spelen.

De Nederlander is weliswaar afgezakt naar de vijftiende plaats op de wereldranglijst (hij was ooit tweede), maar is ervan overtuigd dat hij bij het Tata Steel-toernooi voor de winst kan strijden.

"Ik was begin december al met mijn gedachten bij Wijk aan Zee", laat hij weten. "De eerste ronde zal ik spanning en druk voelen, want ik heb al een paar maanden niet gespeeld. De eerste dag wordt een grote dag."

Anish Giri
@anishgiri
Making Dutch chess great again! At Hilversum Foodhall Mout in wake of the #TataSteelChess in Wijk aan Zee!
1 jaar geleden

Het toernooi gaat over dertien ronden, twee daarvan worden buiten Wijk aan Zee gespeeld: een in Hilversum en een in Groningen. Het toont de grootsheid van het Tata Steel-toernooi, dat zich tachtig jaar tijd heeft ontwikkeld van een eenvoudig bedrijfstoernooitje tot het meest prestigieuze schaaktoernooi in de wereld.

"Het begon ooit met vier mensen die bij de Hoogovens werkten", vertelt toernooidirecteur Jeroen van den Berg. "Zij wilden tegen elkaar schaken. Meneer Bakker was de eerste winnaar. Daarna is ons toernooi heel snel uit zijn voegen gegroeid."

Je hebt twee type toernooien. Die met Carlsen en die zonder.

Anish Giri

Tegenwoordig wordt het evenement het Wimbledon van het schaken genoemd. "Daar zijn we trots op. Het heeft met traditie, topsport én erwtensoep te maken. Op Wimbledon heb je de aardbeien, wij eten altijd erwtensoep", aldus Van den Berg.

Schaakexpert Hans Böhm kan geen genoeg krijgen van het Tata Steel-toernooi. "Alle wereldkampioenen hebben hier gespeeld. Alleen Bobby Fischer niet, maar alle anderen wel. Het is uniek dat de wereldtop in een ruimte speelt met de amateurs. Mensen komen uit alle hoeken van de wereld om daar bij te zijn."

Böhm heeft een duidelijke voorkeur voor een winnaar. "Ik hoop dat Anish een keer gaat winnen. Geen gezeur. Het kan ook. Er is voor hem heel weinig nodig om die laatste stap te zetten. Het is een state of mind."

Dan moet Giri wel Carlsen achter zich houden. En dat weet Giri zelf als geen ander. "Je hebt twee type toernooien", zegt hij. "Die met Carlsen en die zonder. Ik moet wel iets tegen hem bewijzen, want ik heb al jaren niet van hem gewonnen."

STER Reclame