Noah en Emma kunnen in Zeeland niet op tegen Jan en Johanna

Aangepast
ANP
Geschreven door
Lambert Teuwissen
redacteur Online

In de top-20 van populaire babynamen zul je ze niet meer tegenkomen: traditionele Hollandse namen als Cornelis, Johanna, Maria of Jan. Ingeruild voor Tessen, Luuken, Noahs en Emma's, namen die al jaren populairder zijn. Behalve in Zeeland.

Jan staat in die provincie nog altijd bovenaan, terwijl die naam verder alleen in Flevoland de top-10 haalt. Voor meisjes is Johanna er nog altijd populair, hoewel die nergens anders de bovenste tien haalt. Ook Cornelis en Maria komen hier veel vaker voor dan elders.

"Dat is al jaren zo", weet Gerrit Bloothooft, namendeskundige van de Universiteit Utrecht. "Het betekent dat Zeeland als provincie nog heel erg aan vernoeming hecht. Ze zijn er wat traditioneler."

Top-10 Zeeuwse namen 2017

JongensMeisjes
1.JanJohanna
2.CornelisEmma
3.SemAnna
4.LucasEva
5.FinnSophie
6.JohannesFenna
7.LeviMaria
8.MilanAdriana
9.MarinusLiv
10.NoahEvi

"Het geldt voor de hele biblebelt, maar blijkbaar zijn de delen van andere provincies die daaronder vallen te klein om die namen naar boven te laten drijven. Als je op gemeentelijk niveau kijkt zul je vast in Staphorst ook relatief veel traditionele namen aantreffen."

Je moet over een langere tijd kijken, wil je echt iets leuks zien.

Gerrit Bloothooft

Hoewel er dit jaar in de nationale lijst twee nieuwe nummers 1 zijn (Noah en Emma verslaan Daan en Anna), verbazen de populairste namen Bloothooft nauwelijks: de ranglijst verandert nooit drastisch. "Dit jaar zijn er drie nieuwe jongensnamen en drie nieuwe meisjesnamen bij gekomen. Verder is het stuivertjewisselen."

"Je moet over een langere tijd kijken wil je echt iets leuks zien. Het zijn modenamen allemaal. Die hebben een beperkte levenstijd. Dat is ongeveer 40 jaar: ze komen op in 20 jaar en gaan in 20 jaar af."

Bloothooft wijst bijvoorbeeld op de naam Olivia, op 15. "Het is een goede kanshebber om verder te stijgen, omdat die naam in de Amerika en Engeland in de top-3 staat. Nu volgen we in Nederland die landen niet altijd, maar het kan wel een signaal zijn."

Dat Mohammed niet in de top-20 staat komt doordat de Arabisch naam in het Nederlands op meerdere manieren geschreven kan worden: Mohamed, Muhammed, Muhammet, Mouhamed; de SVB (die de cijfers verzamelt) telde er zeker elf. Als soortgelijke namen bij elkaar opgeteld worden, staat de naam in de top-5, bleek in 2016.

"Wat me wel verbaast is dat Daan nog altijd op nummer 5 staat. Ik dacht dat die zijn langste tijd wel had gehad", vervolgt Bloothooft. "Ook James, nieuw op nummer 17, is bijzonder. Ik had niet verwacht dat zo'n klassiek Engelse naam hoog binnen zou komen."

Nieuw dit jaar is dat de SVB uit privacyoverwegingen alleen de babynamen bekendmaakt waarvan er 25 of meer van waren. Lijstjes met de meest opvallende namen (zoals Ghëarmiangelijanno, Wiet of Rayviënshellinne uit eerdere jaren) zullen dus niet meer verschijnen.

"Ik vind 25 wel erg ruim", oordeelt Bloothooft. "Het is de keuze van de SVB, maar voor de privacy had het niet zo hoog gehoeven."

Ik kan er persoonlijk iets van vinden, maar dit is wat de ouders mooi en belangrijk vonden.

Gerrit Bloothooft

Elk jaar worden er zo'n 7000 nieuwe namen ingeschreven bij de burgerlijke stand. "De meeste komen uit andere talen of culturen, soms is het een variant van een bestaande naam. Het lijken er veel, maar het is misschien 4 à 5 procent van het totaal."

Zelf vertelt Bloothooft overigens nooit wat hij vindt van opvallende namen. "Ik onthoud me er altijd van een mening te hebben. Ik kan er persoonlijk iets van vinden, maar dit is wat de ouders mooi en belangrijk vonden."

STER Reclame