NOS NieuwsAangepast

VN: Trumps 'shithole' is racistisch

Een woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten noemt een opmerking van de Amerikaanse president Trump over Haïti, El Salvador en Afrikaanse landen racistisch.

VN noemt 'shithole' racistisch, maar Trump heeft het 'niet gezegd'

Trump had gisteren een besloten overleg met Amerikaanse senatoren over immigratie. Tijdens dat overleg had hij het volgens Amerikaanse media over "shithole countries", oftewel schijtlanden. Hij doelde daarmee, volgens deelnemers aan het overleg, onder meer op Haïti, El Salvador en Afrikaanse landen. Trumps opmerking veroorzaakte een storm van kritiek.

"Je kunt niet hele landen of continenten, waarvan de bevolking niet wit en daardoor niet welkom is, wegzetten als 'shitholes'", zegt VN-woordvoerder Rupert Colville. Als de opmerkingen van de president waarover Amerikaanse media berichten kloppen, dan zijn die volgens hem "schokkend en beschamend".

Trump schrijft op Twitter dat hij tijdens de bijeenkomst sterke bewoordingen heeft gebruikt, maar spreekt tegen dat hij "shithole countries" heeft gezegd. Welke woorden hij dan wel precies heeft gebruikt, zegt de president niet.

Het Witte Huis ontkende desgevraagd eerder niet dat Trump de opmerking heeft gemaakt. Ook de Republikeinse politici die bij de vergadering aanwezig waren, hebben de berichten niet tegengesproken.

Noorwegen is beter

In de bijeenkomst met senatoren over het immigratiebeleid zou de president hebben gereageerd op het idee om immigranten uit Haïti te beschermen. De president vroeg zich volgens Amerikaanse media hardop af waarom mensen uit "shithole countries" zoals Haïti, El Salvador en Afrikaanse landen naar de VS moeten komen. Hij suggereerde dat de VS meer immigranten uit landen als Noorwegen kan gebruiken. De premier van Noorwegen bracht deze week een bezoek aan Trump in het Witte Huis.

Binnen een uur nadat zijn woorden waren gelekt, zei Trump tegen medewerkers dat de opmerking uit zijn verband is gerukt, meldt CNN. Haïti heeft volgens NBC News inmiddels de Amerikaanse regering om opheldering gevraagd.

Volgens VN-woordvoerder Colville kunnen de woorden van de president xenofobie en racisme aanwakkeren of goedkeuren. "Het is niet enkel een verhaal over vulgair taalgebruik, maar ook over het openzetten van de deur voor het slechtste in de mens." Hij verwees daarbij ook naar extreem-rechtse demonstranten in Charlottesville, die Trump nooit zonder voorbehoud heeft willen veroordelen.

De Afrikaanse Unie zegt zeer bezorgd te zijn over de 'shithole'-opmerking van de Amerikaanse president. Een woordvoerder noemt het een klap in het gezicht van alle fatsoensnormen, ook in het licht van de geschiedenis van het grote aantal Afrikaanse mensen die als slaaf naar de VS zijn gebracht. "Wij geloven dat een dergelijke verklaring niet goed is voor onze gedeelde waarden over diversiteit en mensenrechten of voor het wederzijds begrip."

In Zuid-Afrika noemt de regerende ANC-partij de opmerkingen "zeer beledigend". Oppositieleider Maimane zei dat de tegen Obama's afkomst gerichte haat nu is uitgebreid naar een heel continent.

Programma's beëindigd

Het is niet de eerste keer dat Trump zich laatdunkend uitlaat over immigranten. Vorige maand ontkende het Witte Huis wel dat Trump had gezegd dat alle immigranten uit Haïti aids hebben.

In november werd bekend dat een programma waardoor tienduizenden Haïtianen legaal in de VS kunnen verblijven, wordt gestopt. Ook de speciale status van 200.000 immigranten uit El Salvador wordt beëindigd. Vluchtelingen uit een aantal Afrikaanse landen, zoals Sudan en Somalië, zijn eerder door Trump in de ban gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl