SGP

De SGP doet voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. En daarbij heeft de partij gekozen voor een vrouw als lijsttrekker, de 24-jarige Paula Schot.

Ze is de tweede vrouwelijke lijsttrekker van de partij, die zich lange tijd niet door vrouwen wilde laten vertegenwoordigen. In Vlissingen zit nu al Lilian Janse voor de SGP in de gemeenteraad.

Schot komt uit Zeeland. Ze woont in Amsterdam, waar ze Communicatiewetenschappen studeerde. Ze was bestuurslid van de SGP-jongeren en werkt nu als opleidingsmanager bij de particuliere business school Essenzo in Gouda. Naast haar werk volgt ze een masterstudie Onderwijskunde in Utrecht. Ze noemt zichzelf op Twitter "een typisch moderne SGP-vrouw".

'Een hele eer'

Schot werd gevraagd zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van de partij. Uiteindelijk stemde een meerderheid van de leden van de regionale afdeling in met haar lijsttrekkerschap. "Het is een geweldige kans en een hele eer om op deze positie te staan", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "En het is denk ik een hele mooie kans voor de SGP om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam."

Voor een raadszetel in Amsterdam zijn ten minste 6000 stemmen nodig. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 kreeg de SGP in Amsterdam 687 stemmen. Het CDA heeft, als enige christelijke partij in de hoofdstad, een zetel.

"Het aantal stemmen voor de SGP in Amsterdam groeit", zegt Schot. "Er zijn mensen die op een bijeenkomst naar partijleider Kees van der Staaij stappen, zeggen landelijk SGP te stemmen en dat lokaal ook willen doen. Als je dat geluid hoort, dan wil je daar graag iets mee doen."

De partij heeft gesprekken met de ChristenUnie gevoerd om te zien of er een gecombineerde lijst gemaakt kon worden, maar dat leidde tot niets. Wel zegt Schot dat de twee partijen na de verkiezingen opnieuw gaan kijken hoe ze kunnen samenwerken. "We bestaan dit jaar 100 jaar, het zou een mooi cadeau zijn als we een zetel halen in Amsterdam."

Schot speelde in 2015 een rol in de SGP-campagne tegen overspel. Drie weken voor haar huwelijk zat ze met Van der Staaij in het tv-programma Pauw, waar ze zei dat het heel mooi is om elkaar trouw te beloven en met Gods hulp een sterke band op te bouwen.

STER reclame