De SGP wil echtscheidingen zoveel mogelijk voorkomen
NOS NieuwsAangepast

SGP wil overspelspotjes verbieden bij publieke omroep

De SGP wil dat de publieke omroep geen reclames meer uitzendt voor overspel. In het NOS Radio 1 Journaal pleitte partijleider Van der Staaij voor een verbod van spotjes van Second Love en soortgelijke reclames.

Van der Staaij benadrukte dat veel echtscheidingen worden veroorzaakt doordat een van de partners vreemdgaat en dat kinderen daar vaak de dupe van zijn.

Weerzinwekkend

De SGP-voorman vindt reclames voor overspel weerzinwekkend en volgens hem is er ook veel maatschappelijke weerstand tegen. Reclamecampagnes waarin gehuwden worden opgeroepen om overspel te plegen, verwoesten veel relaties en gezinnen, zei Van der Staaij.

"Elke echtscheiding die we voorkomen, is pure winst voor de kinderen die in het spel zijn."

Roken en drank

Van der Staaij benadrukte dat er al allerlei beperkende regels zijn voor reclame voor roken en drank en dat er waarschuwingen zitten in spotjes voor leningen. "En bij dit soort reclames doen we of het allemaal maar normaal is."

De SGP zou het liefst een totaalverbod zien op reclames voor vreemdgaan, maar Van der Staaij beperkt zich nu tot de publieke omroep. "Daar heeft de overheid een extra verantwoordelijkheid. Wil je dat de publieke omroep, die je zelf financiert, extra inkomsten krijgt door dit soort maatschappelijk onverantwoorde reclame?"

De SGP voerde al eerder actie. De partij diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie en pleitte ervoor reclames voor vreemdgaan te voorzien van een waarschuwing.

Het plan zal waarschijnlijk geen meerderheid in Tweede Kamer halen. Minister Van der Steur benadrukt dat de overheid zich niet inhoudelijk bemoeit met reclame-uitingen. "Adverteerders zijn zelf verantwoordelijk voor reclames. Het is een vrije keuze van mensen om op die aanbiedingen in te gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl