Minder huizen te koop, starter zit klem

tijd van publicatie Aangepast
ANP

Er staan steeds minder huizen te koop in Nederland en voor starters wordt het daardoor moeilijker om een geschikte woning te vinden. Volgens makelaarsvereniging NVM zijn er afgelopen kwartaal voor het eerst sinds de crisis minder huizen verkocht. Het gaat om een daling van 6 procent.

Afgelopen kwartaal stonden er 36 procent minder huizen te koop dan een jaar geleden: een kleine 60.000 huizen. Ter vergelijking, in 2012 hadden nog meer dan 175.000 huizen een bord voor de deur.

Vooral huizen die minder dan 200.000 euro kosten zijn steeds moeilijker te vinden. Ondertussen blijven de prijzen van huizen oplopen. Het afgelopen jaar kostte een gemiddelde woning 269.000 euro, dat is een stijging van ruim 9 procent in een jaar tijd.

Kopers hebben niet langer zin om in de rij te staan voor een woning

Ger Jaarsma, NVM

Volgens de makelaarsvereniging haken steeds meer mensen af en stellen ze de aankoop van een huis uit. "Ze hebben niet langer zin om in de rij te staan voor een woning en vlak voor de drempel te horen dat die al verkocht is aan een ander", zegt voorzitter Ger Jaarsma.

Hij pleit voor meer nieuwbouw. "Er wordt inmiddels meer gebouwd, maar door eerdere jaren met een lage productie krijgen we de achterstanden de komende jaren niet meer weggewerkt."

NOS op 3 maakte eerder een special over de huizenmarkt, bekijk die hieronder:

In deze online special beantwoorden we al je vragen over de woningmarkt

STER Reclame