Boek over bombardementen op nazi's in trek door Trump-bestseller

Fire and Fury in de winkel AFP

Een boek uit 2009 wordt ineens beter verkocht omdat het een titel deelt met de bestseller over het presidentschap van Donald Trump, Fire and Fury. Tot verbazing van auteur Randall Hansen is zijn boek ineens een stuk populairder.

Hansen was toevallig op een conferentie in Washington toen het schotschrift over de Amerikaanse president uitkwam. "Ik spitste mijn oren" bij de titel, omdat zijn boek over de geallieerde bombardementen op nazi-Duitsland ook Fire and Fury heet. "Ik kon er wel om lachen", zegt hij tegen The Washington Post.

Toen hij later checkte hoe zijn boek het deed, bleek het meer verkocht te worden. Specifieke cijfers heeft Hansen pas als hij zijn royaltycheque krijgt, maar het boek bleek inmiddels gestegen in enkele bestsellerlijstjes, zoals boeken over militaire strategie.

"Zal ik ook royalty's moeten overmaken naar Bannon en Trump?", vroeg Hansen zich ironisch af op Twitter.

Randall Hansen
@ProfRAHansen
Incredibly, sales of my https://t.co/8VeAA9DCFT have increased. Will I owe a larger royalty cheque to Bannon & Trump? If so, the irony will know no limits. #FireAndFury
7 maanden geleden

Bij de besprekingen op boekensite Amazon blijkt dat sommige kopers zich inderdaad vergist lijken te hebben. "Ik lees niks over president Trump! Waarom zijn de Democraten zo blij met dit boek?", vraagt een persoon zich af. "Dit gaat alleen maar over het bombarderen van nazi's, dat is goed!", schrijft een ander.

Hansen zelf is uiteraard blij met de hernieuwde aandacht voor zijn werk. Hij vindt het werk bovendien relevant voor deze tijd. "Het is goed als wat meer mensen lezen en nadenken over de gruwelijke consequenties van oorlog voor burgers. Zeker als er een labiele demagoog in het Witte Huis zit die constant met oorlog dreigt."

STER Reclame