Dodental modderstromen Californië opgelopen tot 17

Aangepast
EPA

In Zuid-Californië wordt de schade opgenomen die de modderstromen de afgelopen dagen hebben aangericht. Door de massa's puin en modder die dinsdag van de hellingen kwamen, werden zeker honderd huizen vernield.

Inmiddels is het dodental opgelopen tot zeventien. Volgens de sheriff van Santa Barbara County worden nog eens zeventien mensen vermist.

Tientallen mensen liggen gewond in het ziekenhuis, onder wie vier in kritieke toestand. De meesten raakten gewond door puin dat door de modderstromen werd meegevoerd.

Het dorpje Montecito is zwaar getroffen door de modderstromen. Inwoners keren weer terug en zien dat hun huizen zwaar beschadigd zijn:

Montecito zwaar getroffen: 'Elk slachtoffer is iemands vader, neef of leraar'

Reddingswerkers hebben nog steeds moeite om de getroffen gebieden te bereiken. De modder is op sommige plekken wel anderhalve meter dik. De afgelopen dagen heeft de kustwacht een helikopter ingezet om mensen te redden.

Een van de mensen die zijn getroffen door de modderstromen is Oprah Winfrey. Op Instagram laat ze zien hoe haar groot de schade is rond haar huis. Haar woning zelf heeft weinig schade opgelopen, laat ze weten.

De neerslag viel in het gebied waar de afgelopen maand enorme natuurbranden woedden. Daardoor is de begroeiing grotendeels platgebrand en houden de wortels de grond niet meer vast. Dat leidde ertoe dat de regen de aarde kon wegspoelen.