In Nederland lijden naar schatting zo'n 190.000 mensen aan alzheimer
NOS NieuwsAangepast

'Helemaal geen slecht nieuws dat Pfizer stopt met alzheimer-onderzoek'

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Voor veel mensen was het even schrikken. Maar dat medicijnengigant Pfizer stopt met onderzoek naar nieuwe medicatie voor de ziekte van Alzheimer, is helemaal geen ramp, vindt directeur van het Alzheimercentrum Philip Scheltens. "Sterker nog, Pfizer heeft de laatste jaren toch niets nieuws op dit gebied kunnen toevoegen en er zijn genoeg andere bedrijven met een langetermijnsinzet voor alzheimer."

Het nieuws is gisteren veel te negatief neergezet, gaat Scheltens verder. "Het is geen slecht nieuws en het kwam niet als een verrassing. Het is een logische, zakelijke beslissing voor een bedrijf dat geen goede middelen meer in de pijplijn had zitten. Dit bericht maakt mensen onterecht ongerust."

Pfizer deed in het verleden onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Met de middelen die nu vrijkomen wil het bedrijf onderzoek naar andere aandoeningen financieren. Daarmee denkt het meer te kunnen betekenen voor patiënten en aandeelhouders.

Als Pfizer iets ziet wat de moeite waard is, kunnen ze daar het geld uit het fonds in investeren. Dan stappen ze er meteen weer in.

Philip Scheltens

Ook gaat Pfizer een fonds opzetten, vertelt Scheltens. "Ze gaan kleine bedrijven volgen die onderzoek doen naar deze hersenaandoeningen. Als ze dan iets zien dat de moeite waard is, kunnen ze daar het geld uit het fonds in investeren. Dan stappen ze er meteen weer in."

'Denk niet te romantisch'

We hoeven ons ook geen zorgen te maken dat grote bedrijven de beslissing van Pfizer als voorbeeld gaan zien, zegt Scheltens. "Er zijn vier grote en meerdere kleinere bedrijven die de komende jaren toegewijd zijn aan het onderzoeken van nieuwe medicatie." Dat Pfizer er nu mee stopt, betekent dus niet dat er helemaal niet meer wordt gekeken naar medicijnen tegen de slopende ziekte.

Bas Bloem van het Parkinson Centrum Nijmegen is het daarmee eens, vertelt hij in NOS Met het Oog op Morgen. "Het is een romantisch idee dat er een eenvoudige oplossing vindbaar zou zijn. Daarvoor is het te complex." De neuroloog pleit voor meer creatieve methodes, zoals gebruik van big data.

"Er zal nooit één pil komen die hersenziektes als alzheimer en Parkinson genezen", vult Scheltens aan. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, volgens de hoogleraar. "De ziekte eerder detecteren, dat is de weg die we nu op gaan."

Scheltens wijst erop dat in hersenonderzoek dertig keer zo weinig wordt geïnvesteerd als in kankeronderzoek. "Daarnaast zijn we pas relatief kort bezig, een jaar of twintig ongeveer. Dat is helemaal niets voor zulke complexe ziektes. Kanker wordt al sinds de jaren 60 onderzocht."

En sowieso is een onderzoeksucces dichterbij dan verwacht, besluit de directeur van het Alzheimercentrum. "Het medicijn van Biogen ziet er goed uit en het onderzoek laat mooie resultaten zien. Daar verwacht ik heel veel van over een paar jaar. We hebben maar één succesje nodig en dan komt het allemaal wel goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl