Reuters
NOS NieuwsAangepast

Explosie op brandende olietanker voor kust Shanghai

Op de olietanker die sinds zaterdag in brand staat voor de kust van Shanghai, is een explosie geweest. De Sanchi vervoerde 163.000 ton ontvlambaar oliecondensaat van Iran naar Zuid-Korea. Zaterdag botste de tanker met een graanschip uit Hongkong.

Door de explosie, waarbij geen gewonden vielen, moesten schepen die ter plaatste waren voor blus- en reddingswerk afstand nemen van de tanker. Hulp bieden werd de afgelopen dagen al bemoeilijkt door slecht weer en hoge golven.

Er is nog een hoop onduidelijk over milieurisico's van de scheepsbrand. Het condensaat is volgens experts giftiger dan ruwe olie. "Het doodt de microben in zee die normaal gesproken olie afbreken", zei oceanograaf Simon Boxall eerder tegen de BBC.

Een milieuramp dreigt vooral als het schip zinkt met de lading nog intact. Het nagenoeg kleur- en geurloze condensaat komt dan geleidelijk vrij, volgens Boxall "als een soort tijdbom op de zeebodem". Onduidelijk is of het schip door de explosie op zinken staat.

Grote hoeveelheid

Het aantal vaten is volgens de Washington Post vergelijkbaar met dat van tankers bij grote historische olierampen. Maar het is lang niet zeker dat de 1 miljoen vaten oliecondensaat ook echt in zee belanden. De Chinese overheid zei dinsdag dat er niet op grote schaal olie lekt uit het schip. Een groot deel van het condensaat zou verbranden, of verdampen. Dat zou dus alleen leiden tot problemen in de lucht.

De situatie van de opvarenden is ongewis. Aan boord van het schip is zondag een lichaam gevonden. De overige 31 bemanningsleden worden nog vermist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl