Kreeft Louis in het Dolfinarium Facebook/Dolfinarium

Louis, de bejaarde kreeft die door een Haarlemse dame van de kookpot werd gered, is in het Dolfinarium overleden. Hij heeft slechts elf dagen van zijn nieuwe, veilige privéaquarium kunnen genieten.

Het dier van ruim 8 kilo werd 19 december geveild. Een klant van restaurant The Lousiana kreeg hem nadat ze 400 euro had betaald. Dat geld ging naar The Clean Ocean Foundation, het dier naar het zeedierenpark in Harderwijk.

Koopster Yvonne van Eerden wilde hem een rustige oude dag bezorgen. Ze is "ondersteboven" van zijn dood. "Het is doodzonde, vooral voor het dier zelf. Maar we hebben het helaas niet in de hand. Nu hebben we hem voor jandoedel door Nederland gesleept."

Volgens deskundigen van het Dolfinarium is de kreeft mogelijk overleden omdat alle veranderingen hem te veel werden. "Ondanks dat Louis nog niet lang bij ons was, zullen we hem zeker gaan missen," citeert Omroep Gelderland.

Bejaard

De kreeft werd geveild, omdat restauranteigenaar Fausto Albers er moeite mee had de "bejaarde" in de pan te gooien; het dier is vermoedelijk zo'n 80 jaar oud. "Zelfs mijn grote Engelse chef-kok van twee meter wilde zijn mes er niet inzetten."

Louis vlak na zijn "redding" Fausto Albers

Het ​Dolfinarium in Harderwijk was meteen enthousiast over de gift omdat het dier volgens hun biologe "wel extreem oud" is.

Louis zal voor onderzoek overgebracht worden naar het instituut voor zeeonderzoek NIOZ op Texel.

STER reclame