NOS SchaatsenAangepast

Shorttracker Van der Wart vindt het mooi geweest

Shorttracker Van der Wart beëindigt loopbaan

Shorttracker Freek van der Wart heeft een punt achter zijn loopbaan gezet. De 29-jarige Zoetermeerder wist zich niet te plaatsen voor de Winterspelen van Pyeongchang en mist de motivatie om door te gaan.

"Ik heb in 2016 mijn enkel gebroken. Die is nu meerdere malen geopereerd", aldus Van der Wart. "Ik had nog één droom, wilde een olympische medaille halen. Ik ben heel dichtbij gekomen, maar kan mijn oude niveau niet meer halen."

Bij de shorttracker ontbreekt door het missen van de Spelen de motivatie. "Ik ging altijd met een doel naar de training, waardoor ik door muren heen kon lopen. Het maakte niet uit hoe mijn enkel erbij lag, al had ik een wond die nog helemaal open lag. Toen dat doel weg was, wist ik niet hoe ik dat moest oplossen."

Goud in 2013

Van der Wart behaalde in 2013 zijn grootste individuele triomf toen hij in Malmö gekroond werd tot Europees kampioen. Als lid van de aflossingsploeg behaalde hij goud op de WK in 2014 en nog eens vier Europese titels.

Aan de Olympische Spelen beleefde Van der Wart minder plezier. Voor de Winterspelen van 2010 in Vancouver wist hij zich niet te plaatsen. Vier jaar later ging hij met de aflossingsploeg als een van de favorieten de finale in, maar een val gooide roet in het eten.

In de aanloop naar de Spelen in Pyeongchang speelde zijn enkelblessure hem lange tijd parten. In oktober wist hij eigenlijk al dat plaatsing voor de Spelen een vrijwel onmogelijke opgave was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl