Van der Wart koestert olympische illusie in weerwil van realisme

time icon Aangepast

De shorttrackloopbaan van Freek van der Wart hangt aan een zijden draadje. De Zuid-Hollander heeft nog een vurige wens: deelname aan de Olympische Spelen, maar die kans is "heel, heel, heel klein en misschien nog wel kleiner. De route naar Pyeongchang is eigenlijk ten einde".

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van der Wart: kans op Spelen heel, heel, heel klein

Van der Wart is door aanhoudend blessureleed niet geselecteerd voor twee wereldbekerwedstrijden, waar tickets voor de Spelen te verdienen zijn. Zo brak hij vorig jaar zijn enkel tijdens een training en tot op de dag van vandaag is die enkel een zwakke plek. Ook kreeg hij te maken met schouderklachten.

Nieuwe generatie

Daar komt ook nog eens bij dat de nieuwe generatie op de deur klopt. Met Itzhak de Laat en Dennis Visser aan de zijde van oud-gedienden Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma werd Nederland dit jaar wereldkampioen op de relay. Een onderdeel waarop Van der Wart jarenlang een vaste waarde was.

"Het is wel duidelijk wie er gaan, alleen is en blijft het shorttrack en kan er van alles gebeuren, daar houd ik mij nu aan vast", zegt Van der Wart ten bewijze dat hij nog niet de handdoek in de ring wil gooien.

Als ik door de pech van een ander kan instromen en die kans niet zou grijpen, zou ik het mezelf nooit vergeven.

Freek van der Wart

Toch hoopt Van der Wart, in 2014 wereldkampioen op de relay, nog op een ontsnappingsroute. Die zou kunnen ontstaan als een collega geblesseerd raakt. "Dat hoop je natuurlijk nooit, maar als ik door de pech van een ander kan instromen en die kans niet zou grijpen, zou ik het mezelf nooit vergeven. Dus ik blijf gewoon wedstrijdfit."

Ook klinkt er realisme in de woorden Van der Wart. Zijn enkel speelt tegenwoordig zo vaak op dat hij niet optimaal meer kan presteren. Vooral in de bochten blijkt het een probleem. "Soms gaat het nog goed, dus dan denk ik ook: ja, ik kan het nog! Dan heb je weer hoop, maar het is niet constant genoeg."

Van der Warts afwezigheid op de Spelen betekent ook hoogstwaarschijnlijk het einde van zijn shorttrackloopbaan. "Ik moet sowieso nog geopereerd worden, want er moet een plaat uit. Maar dan is dat het wel wat betreft mijn carrière. Ik moet er nog even goed over nadenken."

Shorttrackers op jacht naar olympische tickets

Na de wereldbekerwedstrijden in Budapest en Dordrecht moet de Nederlandse ploeg de klus klaren in Azië

STER Reclame