NOS | Jeroen de Jager
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Politie zoekt actievoerders aardbevingen thuis op

De politie heeft gisteravond mensen bezocht die vandaag willen protesteren tegen de gaswinning. Dat willen ze doen als minister Wiebes (VVD) van Economische Zaken en Klimaat naar Groningen komt voor de nieuwjaarsreceptie van bestuurders en ondernemers.

Volgens Susan Top van het Groninger Gasberaad, een samenwerkingsverband van actiegroepen, is ook een medewerker van dat beraad in de stad Groningen bezocht.

Top vertelt aan RTV Noord dat een van de agenten een lijst in de hand met daarop namen van mensen die op Facebook hebben aangegeven dat ze gaan protesteren. Ze reageert woedend op de actie. "Als we nou terroristen waren snap ik het nog. Maar dit zijn gewoon bezorgde burgers."

Tracker en hooivork

Volgens politiewoordvoerder Ernest Zinsmeyer gaat het om twee mensen. "We doen dit wel vaker, bijvoorbeeld bij TT-gangers of bij mensen die zich met Oud en Nieuw misdragen hebben." Het Groninger Gasberaad zegt dat meer mensen bezoek hebben gekregen van agenten.

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen vindt het goed dat de politie informatie verzamelt over de demonstratie, maar de manier waarop keurt hij af. "Je had ook kunnen bellen in plaats van met een politieauto de straat in rijden."

Hij legt uit dat de politie bij iedere aangekondigde demonstratie om tafel zit met de organisatie om een inschatting te maken van de benodigde politie-inzet.

Reden om daarnaast bij mensen thuis langs te gaan was dat op social media "ook een aantal meningen werd geuit. Zoals 'De strontkar staat klaar'. En 'We gaan met trekker en hooivork'." Den Oudsten heeft geen opdracht gegeven voor de huisbezoeken.

Vandaag staan diverse acties gepland, onder meer bij de nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland, waar Wiebes te gast is. Op sociale media zijn meer protesten aangekondigd.

Minister Wiebes bezoekt ook het dorp Zeerijp, dat maandag werd opgeschrikt door een aardbeving. Het Centrum Veilig Wonen (CVW) heeft tot nu toe 1311 schademeldingen verwerkt als gevolg van de zware aardbeving in Zeerijp van maandag.

Advies

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) komt vanmiddag rond 15.00 uur met een voorstel om de gasproductie in Groningen verder af te bouwen. De NAM is verplicht om te reageren op de beving van eergisteren.

Advertentie via Ster.nl