Het was voor Wiebes het eerste bezoek aan het aardbevingsgebied
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Wiebes tegen Groningers: de overheid heeft gefaald

"Dit is een Nederlands overheidsfalen van on-Nederlandse proporties." Dat zei minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat bij zijn eerste bezoek aan het aardbevingsgebied in Groningen. Hij ging daar in gesprek met bewoners en bestuurders.

"We hebben het vertrouwen verspeeld, de Rijksoverheid voorop," zei Wiebes verder. Voor hem is het "de grote vraag" hoe het vertrouwen van de Groningers hersteld kan worden na jaren van gaswinning, aardbevingen en moeizame ontwikkelingen over het afhandelen van de schade.

Tempo en schouder

"We moeten het probleem oplossen, daar worden we op afgerekend. De Groningers hebben meer behoefte aan tempo, dan aan mijn schouder om op te huilen", zei Wiebes in Loppersum tegen RTV Noord.

Hij wil vaart maken met oplossingen maar vindt ook dat de bal niet alleen bij het Rijk ligt. "Groningen moet met een toekomstvisie komen, want wij gaan niet lukraak staal in woningen aanbrengen. Den Haag gaat niet bepalen wat in Groningen gaat gebeuren." Wiebes zei dat hij over twee weken opnieuw naar het aardbevingsgebied komt.

De minister zag niet alleen maar frustratie. "Een mevrouw beschreef het zelfs als een heel positief avontuur. Haar woning wordt niet alleen verstevigd, maar ook geïsoleerd. De indrukken zijn wisselend."

Nieuw gasbesluit

Vorige week bepaalde de Raad van State dat eerdere kabinetsbesluiten over het verlagen van de gasproductie niet goed zijn onderbouwd. Toenmalig minister Kamp had volgens de hoogste bestuursrechter meer rekening moeten houden met de veiligheid van de Groningers.

Wiebes moet nu binnen een jaar een nieuw besluit nemen. Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over de uitspraak van de Raad van State.

Advertentie via Ster.nl