Gasveld Loppersum
NOS NieuwsAangepast

Besluit gaswinning Groningen moet opnieuw

De Raad van State oordeelt dat de kabinetsbesluiten over de gasproductie niet goed zijn onderbouwd. De productie mag voorlopig worden gehandhaafd op 21,6 miljard kubieke meter per jaar, maar de hoogste bestuursrechter in het land geeft minister van Economische Zaken Wiebes een jaar de tijd om een nieuw besluit te nemen.

De Groninger Bodem Beweging en Milieudefensie reageren enthousiast op de beslissing van de Raad van State.

'Het is een van de mooiste dagen van mijn leven'

In april van dit jaar verlaagde minister Kamp de jaarlijkse gasproductie van 27 miljard naar 21,6 miljard kuub, op aandringen van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Eerder had het kabinet al besloten de gasproductie te verlagen naar 24 miljard kuub.

'Afkicken van gasverslaving'

De minister had volgens de Raad van State bij die besluiten meer oog moeten hebben voor het veiligheidsbelang van de Groningers. Hij had bijvoorbeeld nader onderzoek moeten doen naar de mogelijkheid om de risico's in kaart te brengen. De rechter noemt het niet aanvaardbaar dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) toestemming had gekregen om voor een periode van vijf jaar gas op te pompen zonder de risico's te beoordelen.

Gezien die overwegingen spreekt de Vereniging Milieudefensie van een historische overwinning voor Groningen en het klimaat. Milieudefensie ziet in de uitspraak van de Raad van State een aansporing aan minister Wiebes "om ervoor te zorgen dat we afkicken van onze gasverslaving".

Veiligheidsrisico's

Belangenorganisaties in Groningen, de provincie, negentien Groningse gemeenten en de Veiligheidsregio Groningen waren vorig jaar naar de rechter gestapt om in verband met veiligheidsrisico's de gasproductie verder verlaagd te krijgen. De uitkomst van die procedure was dat de gasproductie naar 21,6 miljard kuub ging.

Twee jaar geleden deed de Raad van State ook een belangrijke uitspraak over de gasproductie. Die ging toen op last van de hoogste bestuursrechter omlaag naar 27 miljard kuub.

Minister Wiebes vindt de uitspraak van de Raad van State "stevig". Hij is de uitspraak nog aan het bestuderen, maar noemt de conclusie helder. "Binnen een jaar moet er een nieuw besluit genomen worden. Daarmee gaan wij nu aan de slag."

De NAM zegt in een reactie dat het bedrijf net als de belangenorganisaties duidelijkheid wil over de veiligheid van de gaswinning. Het bedrijf hoopt dat het nieuwe onderzoek die duidelijkheid zal verschaffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl