Noord-Korea al 17 jaar lang het beroerdste land voor christenen

Aangepast
ANP

Een bidverbod, een bijbelverbod, een doopverbod, maar ook celstraffen, strafkampen en moord. Ruim 200 miljoen christenen worden vervolgd vanwege hun geloof, meldt de christelijke organisatie Open Doors in een rapport.

De organisatie houdt al jaren een ranglijst bij van landen waar de meeste christenen worden vervolgd. En al 17 jaar voert Noord-Korea die ranglijst aan.

"Iedereen wordt verdrukt in Noord-Korea", zegt Ruud Kraan van Open Doors. "Het land telt 25 miljoen inwoners, 300.000 zijn christen en daarvan zitten er 50.000 in strafkampen. Zo'n strafkamp, daar kom je bijna nooit meer uit. Je overlijdt er of wordt vermoord."

Afghanistan staat op de tweede plaats. Volgens Open Doors hebben christenen daar vaak te maken met geweld door radicale moslims en binnen de eigen stam.

Open Doors doet alleen onderzoek naar de positie van christenen, niet naar vervolging van andere religieuze groepen. Ontegenzeggelijk worden ook andere religies vervolgd in verschillende landen: bijvoorbeeld Rohingya-moslims in Myanmar en Oeigoeren in China. Recente wereldwijde cijfers van vervolging van andere geloven zijn niet beschikbaar.

Ook andere Aziatische landen doen het slecht op de ranglijst. Volgens de organisatie is dat grotendeels te wijten aan een opmars van radicaal boeddhisme en hindoeïsme. "Deze religies hebben een vredige reputatie in het Westen, maar zo ervaren christenen in Azië dat niet."

1/1Een protest tegen christelijke inmenging in Afghanistan in 2010 EPA

In India hebben christenen in toenemende mate te maken met de Hindutva-beweging. Die radicale hindoes gebruiken een vijfstappenplan om christenen te bekeren tot het hindoeïsme, staat in het rapport:

• De pastor wordt van de kerk weggejaagd

• Christenen mogen niet meer deelnemen aan de gemeenschap; ze mogen niet voor de overheid werken, geen water putten en geen boodschappen doen of met buren praten

• Het fysieke geweld neemt toe

• Er komt een hindoepriester om ze te onderwijzen dat ze als hindoe geboren zijn

• Als laatste worden ze naar hindoetempels gebracht om te buigen voor de goden en religieuze teksten op te zeggen. Vaak worden ze 'gereinigd' door ze te besmeuren met koeienuitwerpselen

Ook in het overwegend islamitische buurland Pakistan hebben christenen het zwaar. Vorig jaar werden volgens Open Doors 168 kerken aangevallen, tientallen christenen gedood en zeker 700 christelijke vrouwen gedwongen om met een moslim te trouwen.

Een katholieke mis in Sri Lanka AFP

In boeddhistische landen als Sri Lanka, Bhutan en Myanmar is vervolging van christenen subtieler, zegt de organisatie. Enkele voorbeelden uit het rapport:

• Gedurende de dag moeten kinderen uit christelijke gezinnen leven als boeddhisten

• Ook zijn er gewoontes dat er geen christenen in dorpen mogen wonen

• Christenen die geen geld geven aan monniken of weigeren bij te dragen aan de renovatie van tempels, worden mishandeld, gedwongen om toch geld te geven of bedreigd met verbanning

Tanzania en Syrië

Er staat overigens niet alleen maar slecht nieuws in de ranglijst. Het gaat namelijk beter in Tanzania. "Het land heeft sinds twee jaar een nieuwe president en die heeft zich voorgenomen af te rekenen met radicale islam", zegt Kraan. "Dat zien we terug: het aantal geweldsincidenten is echt gedaald."

En ook in Syrië en Irak neemt vervolging van christenen af. Dat komt volgens Open Doors doordat Islamitische Staat steeds verder wordt teruggedrongen.

Een beetje goed nieuws dus, maar ook veel slecht nieuws voor christenen. En daarom moet er gebeden worden, vindt Kraan. "Ik hoop dat alle kerken komende zondag bidden voor de vervolgde kerk."

STER Reclame