Man met joods hoofddeksel, op de achtergrond de Al-Aqsamoskee
NOS NieuwsAangepast

Een jood, moslim en christen vertellen waarom Jeruzalem zo heilig is

  • Robert Chesal

    redacteur Buitenland

  • Robert Chesal

    redacteur Buitenland

Jeruzalem, de stad die gisteren door president Trump erkend is als hoofdstad van Israël, is niet alleen een brandhaard van religieus en politiek conflict. De stad is ook heilige grond voor de drie wereldreligies die van de stamvader Abraham afstammen: het jodendom, het christendom en de islam.

Voor christenen is het de stad waar Jezus is gekruisigd. Voor moslims is het de plek waar de profeet Mohammed samen met de zielen van alle profeten heeft gebeden en tevens zijn vertrekpunt naar de hemel. Voor joden is Jeruzalem de plaats waar de Tweede Tempel stond, Daarvan is alleen de zogenoemde Klaagmuur nog over.

We vroegen drie gelovige inwoners van Jeruzalem naar de meest heilige plek in de stad, en wat de stad als geheel voor hun religie betekent.

Mounir Zghayer, die in Jeruzalem geboren en getogen is

Toen ik voor het eerst naar binnen liep, voelde de al-Aqsamoskee als een juweel.

Mounir Zghayer, voorzitter van een buurtcomité voor Palestijnse rechten

Mounir Zghayer is een Palestijnse moslim die in Kafr Akab woont, achter de afscheidingsmuur in het noorden van Jeruzalem. Hij is hoofd van een buurtcomité dat voor gelijke rechten strijdt. Voor hem staat het als een paal boven water: de al-Aqsamoskee is de heiligste plek in de stad. "Die is niet alleen van de Palestijnse moslims, maar van alle moslims ter wereld. Die plek zit in ons bloed en in onze harten."

De al-Aqsamoskee heeft hij voor het eerst van binnen gezien in 1957. "Ik weet nog dat dat heel speciaal voelde. De moskee was voor mij zoiets als een juweel. Ik heb daar geleerd hoe je moet bidden en hoe je je dient te gedragen".

Volgens Zghayer heeft Jeruzalem binnen de islam zo'n belangrijke plaats omdat de stad in de heilige geschriften wordt genoemd. "Omdat Jeruzalem in de Koran staat, dienen we er respect voor te hebben".

Bernardine Nof-de Lima geeft rondleidingen in Jeruzalem

Vanaf de Olijfberg kun je zien waarom het leven in Jeruzalem de moeite waard is.

Bernardine Nof-de Lima, reisleidster

"De eerste keer dat ik Jeruzalem binnen reed, snapte ik er niets van." Dat zegt de in Nederland geboren Bernardine Nof-de Lima. Ze verhuisde naar de stad in 1973, meteen na de Jom-Kippoeroorlog. Samen met haar man geeft ze toeristen rondleidingen om hun inzicht in Jeruzalem te vergroten. "Het is een zeer gecompliceerde stad".

Nof-de Lima waarschuwt dat ze niet meteen de Klaagmuur als heiligste plek uitkiest. "Ik ben niet heel religieus, maar als joodse vrouw vind ik dat je eerst altijd vanaf de Olijfberg naar de complete stad moet kijken. Ik vind dat de belangrijkste plek omdat je daarvandaan het hele palet aan kleuren in de stad ziet, en de geografische ligging in de woestijn. Jeruzalem is geen makkelijke stad om in te wonen, maar vanaf dat punt kun je ook zien waarom het de moeite waard is".

Nof-de Lima noemt Jeruzalem "het centrum van ons geloof". Het is niet verplicht voor joden om ernaartoe te gaan, zoals moslims naar Mekka moeten, legt ze uit. "Maar als jood verlang je daar wel naar. Wij joden zeggen niet voor niets, waar we dan ook zijn: tot volgend jaar in Jeruzalem".

De christelijke voorganger David Parsons in de oude stad van Jeruzalem

Hier wilde God zijn grote liefde voor de wereld laten zien.

David Parsons

"St. Petrus in Gallicantu is de heiligste plek in Jeruzalem wat mij betreft", vertelt David Parsons, een Amerikaanse evangelisch christelijke voorganger die al twintig jaar in de stad woont. "Daar staat een katholieke kerk precies op de plek waar Jezus is veroordeeld en gevangen heeft gezeten. Daar heeft Petrus hem drie keer verloochend. Het is de meest authentieke plek in Jeruzalem als het gaat om de dood, de kruisiging en de herrijzenis van Jezus Christus."

Voor Parsons staat de St. Petrus in Gallicantu-kerk vooral voor de eenzaamheid van Jezus. De stad Jeruzalem betekent veel voor Parsons als christen. "Deze plaats is uitgekozen door God om alle grote verlossende feiten van de geschiedenis te laten plaatsvinden. Hier wilde hij zijn grote liefde voor de wereld laten zien".

Israëliërs en Palestijnen reageren op erkenning van Jeruzalem door VS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl