Vorig jaar moesten de techbedrijven ook al voor de Senaat verschijnen Reuters
NOS Nieuws Buitenland Tech Aangepast

Nieuwe confrontatie verwacht tussen techbedrijven en politiek VS

Volgende week woensdag moeten techgiganten Facebook, Google en Twitter opnieuw verantwoording afleggen aan de Amerikaanse Senaat. Het is de tweede keer in relatief korte tijd. Dit keer gaat het niet over bemoeienis van de Russen, maar over het tegengaan van content met een terroristische strekking.

De drie bedrijven zijn uitgenodigd door de Senaatscommissie die over handel, wetenschap en transport gaat. Centrale thema is, geïnspireerd door sociale media, '#IsBigTechDoingEnough?’

IS-propaganda

Volgens techsite Recode is het de bedrijven tot nu toe niet gelukt het Congres ervan te overtuigen dat ze genoeg doen om bijvoorbeeld propaganda van IS tegen te gaan. De terreurorganisatie maakt graag gebruik van sociale media voor het verspreiden van zijn boodschap. Wat dat betreft is het opvallend dat Telegram niet is uitgenodigd, aangezien ook dat platform veel door IS wordt gebruikt.

Daarnaast is de verwachting dat de senatoren de gelegenheid zullen aangrijpen om de bedrijven kritisch te ondervragen over andere, verwante onderwerpen, bijvoorbeeld hoe de bedrijven omgaan met berichten van de wit-nationalistische alt-right-beweging of nepnieuws.

Jullie moeten er iets aan doen, anders doen wij het.

Senator Dianne Feinstein

In oktober en november vorig jaar moesten de bedrijven ook al voor commissies van het Congres verschijnen. De drie hoorzittingen toen gingen over hoe Russische trollen de drie platforms hebben gebruikt om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. De politici waren daar niet tevreden over.

De Democratische senator Dianne Feinstein zei bijvoorbeeld dat ze nog steeds het gevoel had dat de bedrijven niet begrijpen hoe groot het probleem is. "Jullie moeten er iets aan doen, anders doen wij het."

Twitter heeft ondertussen gisteren een deadline gemist om extra informatie naar de Senaat te sturen over Russische inmenging. Senator Mark Warner reageerde teleurgesteld, Twitter belooft de gevraagde informatie snel alsnog te sturen.

STER reclame