Eurlings als lid van de IOC met koning Willem-Alexander bij de Winterspelen van 2014
NOS SportAangepast

'We moeten een Nederlandse vrouw in het IOC zien te krijgen'

Na het aftreden van Camiel Eurlings levert Nederland voor het eerst sinds 1898 geen IOC-lid meer. Maar hoe erg is dat? En wat moet er nu gebeuren om het Nederlandse belang in olympische kringen te waarborgen?

In Langs de Lijn En Omstreken bespreken Sylvia Barlag, die bestuurslid is van de internationale atletiekfederatie IAAF, en Michael van Praag, lid van het bestuur van de Europese voetbalfederatie UEFA, de ontstane situatie. Gezamenlijk komen zij tot een duidelijke conclusie: het is tijd voor een sterke Nederlandse vrouw als IOC-lid.

"Ik vind het heel erg jammer voor de Nederlandse sport", begint Barlag haar relaas. "Nederland mist nu een kans om mee te praten en mee te beslissen op het hoogste niveau van de sport."

Nederlandse IOC-leden

NaamVanTot
Camiel Eurlings20132018
Koning Willem-Alexander19982013
Hein Verbruggen19962008
Anton Geesink19872010
Els van Breda Vriesman20012008
Kees Kerdel19771986
Jonkheer Herman Adriaan van Karnebeek19641977
Charles Ferdinand Pahud de Mortanges19461964
Pieter Wilhelmus Scharroo19241957
Baron Alphert Schimmelpenninck van der Oye19251943
Baron Frederik Willem Christiaan Hendrik van Tuijll van Serooskerken18981924

Waar Eurlings zijn baan bij het IOC mede te danken had aan inmenging van zijn voorganger, koning Willem-Alexander, is het nu niet vanzelfsprekend dat de opengevallen plek wederom naar een Nederlander gaat.

"Als ik naar de FIFA of de UEFA kijk, dan is het ook niet zo dat er voor Nederland altijd een vaste plek is", aldus Van Praag.

"Men vond destijds Nederland belangrijk omdat Oranje een grootmacht was en dan kom je erin. Maar als ik eruit ga over drie jaar, dan is het helemaal niet zeker dat er weer een Nederlander in komt."

Ik ben bang dat we het kunnen vergeten.

Michael van Praag

Omdat het IOC in tegenstelling tot de UEFA een wereldwijd orgaan is, denkt Van Praag dat het nog moeilijker zal worden een Nederlander in het IOC te krijgen.

"Er zijn waarschijnlijk andere mensen die al heel erg lang warmlopen voor zo'n functie, dus ik ben bang dat we het kunnen vergeten."

Minke Booij (l) met Hans Spierings (m) en Michael van Praag

Maar zou Nederland toch een afgevaardigde mogen leveren aan het IOC, dan hebben Barlag en Van Praag wel enkele suggesties.

Minke Booij, Esther Vergeer en Yvonne van Gennip

Barlag, zelf oud-atlete, wil graag dat een vrouw de kar gaat trekken. "Ik zie een aantal vrouwen opkomen die goed zijn en hun woordje paraat hebben. Ik denk bijvoorbeeld aan Minke Booij (voormalig hockey-international, red.), die een hele goede zou zijn. Die moet dat kunnen."

Ook Van Praag is van mening dat er genoeg Nederlandse vrouwen zijn die het bestuurlijke stokje van Eurlings kunnen overnemen.

"Ik zou Esther Vergeer een geweldige kandidaat vinden", zegt hij. "Maar ik vind Yvonne van Gennip ook geweldig en Booij ook. Als je ervoor gaat zitten dan hebben we geweldige vrouwen, we moeten een vrouw zien te krijgen daar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl