NOS NieuwsAangepast

Spirits mag Russische wodka-merknamen niet meer gebruiken

Het bedrijf Spirits International mag de merken Stoli, Stolichnaya en Moskovskaya niet langer gebruiken bij de verkoop van wodka in Nederland. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald, na een eis van de Russische staatsonderneming FKP Sojuzplodoimport.

FKP Sojuzplodoimport begon het juridische gevecht om de naam Stolichnaya in 2003. De Russen vonden dat Spirits International, een bedrijf dat in Luxemburg gevestigd, de merknaam van het voormalige Sovjet-staatsbedrijf in 1999 oneigenlijk had verworven.

Spirits International, eigendom van de Russische zakenman Yuri Schefler, produceert sindsdien in Letland wodka onder de merknaam Stolichnaya en verkoopt dat in de Benelux.

Volksmond

In het voorjaar van 2015 veranderde Spirits International de naam van de wodka van Stolichnaya naar Stoli, nadat de rechter had geoordeeld dat het merk Stolichnaya aan de Russen toebehoort. In de volksmond werd de drank al Stoli genoemd.

Later dat jaar bepaalde de rechtbank in Den Haag dat Stoli-wodka helemaal niet meer mocht worden verkocht in de Benelux. Spirits International ging in beroep tegen die beslissing, maar het gerechtshof handhaaft nu dus het oordeel van de rechtbank.

Sinds 2015 wordt de Stolichnaya die gemaakt wordt door FKP Sojuzplodoimport verkocht in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl