Stolichnaya

De bekende Stoli-wodka van het bedrijf Spirits International mag niet meer worden verkocht in de Benelux. Dat oordeelde de rechtbank in Den Haag na een jarenlange juridische strijd tussen Spirits International en het Russische staatsbedrijf FKP Sojuzplodoimport.

In maart veranderde Spirits International de naam van de wodka al van Stolichnaya naar Stoli omdat een rechter had geoordeeld dat het merk Stolichnaya van de Russen is. In de volksmond werd de drank al Stoli genoemd. 

Daarnaast werd ook het etiket aangepast. Maar de rechter zei vandaag dat het merkrecht op deze manier nog steeds geschonden wordt.

Sovjet-Unie

FKP Sojuzplodoimport begon het juridische gevecht om de naam Stolichnaya in 2003. De Russen vonden dat Spirits International de merknaam oneigenlijk had verworven tijdens het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

Overigens hoeven liefhebbers van Stolichnaya niet bang te zijn. De advocaat van FKP Sojuzplodoimport heeft aan het ANP laten weten dat de Russische Stolichnaya vanaf september te koop is in Nederland.

STER reclame