Actie Carabinieri in november vorig jaar, in Ostia bij Rome
NOS NieuwsAangepast

Drie burgemeesters en 166 anderen opgepakt bij actie tegen maffia

Bij een gecombineerde actie tegen de maffia-organisatie 'Ndrangheta in Italië en Duitsland zijn 169 mensen gearresteerd. De paramilitaire politie Carabinieri zegt dat een belangrijke afdeling van de 'Ndrangheta is ontmanteld. De 'Ndrangheta heeft zijn basis in Calabrië, in het uiterste zuiden van Italië.

Tot de verdachten behoren ook publieke figuren. Volgens de krant La Repubblica zijn drie burgemeesters en de gouverneur van de provincie Crotone in Calabrië gearresteerd. Ze worden ervan verdacht dat ze aanbestedingen van maffiosi hebben goedgekeurd, in ruil voor steun bij verkiezingen.

Aanklager Gratteri zei op een persconferentie dat de 'Ndrangheta-clan door zijn enorme rijkdom politici kon inpalmen, zonder dat daarvoor de traditionele, gewelddadige maffia-praktijken nodig waren.

Bij de actie is voor 50 miljoen euro aan spullen in beslag genomen.

Brood

De operatie was gericht op twee families, Farao en Marincola, die geïnfiltreerd zijn in ondernemingen in Italië en Duitsland. Het gaat onder meer om de voedsel- en wijnhandel, vuilnisophaaldiensten en begrafenisondernemingen.

De maffia-clans hadden in de stad Ciro de hele broodhandel in handen. Alle inwoners en restaurants zijn voor brood aangewezen op maffia-winkels, omdat alle concurrenten het werk onmogelijk was gemaakt. Italiaanse restaurants in Duitsland werden verplicht alle spullen af te nemen van een voedsel- en drankketen die in handen van de maffia is.

In het westen van Duitsland zijn in het kader van de actie elf mensen aangehouden, op beschuldiging van afpersing en witwassen. De aanwezigheid van de 'Ndrangheta in Duitsland bleek voor het eerst in 2007, toen een Calabrische familievete werd uitgevochten in een pizzeria in Duisburg, met zes doden als gevolg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl