Groenteafdeling supermarkt
NOS NieuwsAangepast

Inflatie vorig jaar 1,4 procent, grootste prijsstijgingen sinds 2013

Het leven is in 2017 weer een stukje duurder geworden. De inflatie kwam uit op 1,4 procent. Dat is de hoogste inflatie sinds 2013, al is het nog altijd minder dan de kleine 2 procent waar de Europese Centrale Bank op mikt. In 2016 was de inflatie met 0,3 procent nog de laagste in dertig jaar.

De prijzen van voedingsmiddelen stegen harder dan de afgelopen tien jaar, met 2,7 procent. Vooral zuivel steeg in prijs. Ook benzine en elektriciteit werden duurder.

Mobiel bellen werd daarentegen goedkoper.

Voor spaarders is de hogere inflatie slecht nieuws. Ze krijgen amper rente op hun spaargeld terwijl het leven duurder blijft worden. Per saldo wordt hun spaargeld steeds minder waard. De cao-lonen stegen met 1,5 procent iets harder dan de inflatie.

Gezond niveau

De ECB vindt een inflatie van iets minder dan 2 procent een gezond niveau dat past bij een goed draaiende economie. Jarenlang bleef de inflatie ver onder dat niveau, maar langzaamaan klimt de inflatie richting de 2 procent.

Ook in andere eurolanden neemt de inflatie toe, maar het doel van de ECB is nog niet gehaald. De inflatie voor de eurozone kwam uit op 1,5 procent. "Maar het doel van de ECB komt in zicht", zegt Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De ECB probeert met de lage rente en door miljarden in de economie te pompen de inflatie op te krikken. Later dit jaar moet de centrale bank beslissen of de steunoperatie voor de Europese economie wordt doorgezet of verder wordt afgebouwd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl