NOS NieuwsAangepast

Golden Globes in teken van #MeToo, Oprah Winfrey steelt de show

Hij had het aangekondigd: de Golden Globes 2018 zouden in het teken staan van #MeToo. Presentator Seth Meyers hield woord en opende de 75ste editie van de awardshow met: "Goedenavond, dames en overgebleven heren."

Enkele minuten later ging het al over filmproducent Harvey Weinstein, die de afgelopen tijd door meerdere actrices is beschuldigd van seksueel misbruik. "Maak je geen zorgen", zei Meyers. "Over twintig jaar horen we weer van hem. Dan is hij de eerste persoon die wordt uitgejouwd bij het herdenkingsgedeelte van de show." De presentator richtte zich ook op Kevin Spacey en andere mensen uit de film- en tv-wereld die in verband zijn gebracht met seksueel wangedrag.

#MeToo was een terugkerend thema tijdens de Golden Globes. Al op de rode loper namen actrices een standpunt in. Zij waren vrijwel allemaal in het zwart gekleed en acht van hen hadden vrouwenrechtenactivisten uitgenodigd op het gala in Beverly Hills.

Golden Globes in teken van #MeToo

Winnaars refereerden in toespraken aan de gebeurtenissen die de filmindustrie de afgelopen maanden in hun greep hielden. Nicole Kidman riep "Power to the women!" toen ze een prijs voor haar rol in de serie Big Little Lies in ontvangst nam en zei dat ze hoopte op verandering in de filmwereld.

Oprah Winfrey kreeg een oeuvreprijs uitgereikt en sprak in haar speech steun uit voor vrouwen die slachtoffer zijn geweest van misbruik of geweld. "Er zal een dag aanbreken waarop vrouwen en mannen zullen opstaan die ervoor zorgen dat niemand ooit nog me too hoeft te zeggen."

Winfrey kreeg een staande ovatie en werd direct ook op sociale media geprezen vanwege haar toespraak. Sommigen vroegen haar zich kandidaat te stellen bij de volgende presidentsverkiezingen.

De mannelijke prijswinnaars lieten zich meestal minder duidelijk uit over het seksueel wangedrag in de televisie- en filmindustrie. Acteur Sterling K. Brown liet aan het begin van zijn speech wel blijken dat hij nog steeds onder de indruk was van Winfreys woorden. "Oprah", verzuchtte hij voordat hij zijn prijs in ontvangst nam.

Regisseur Guillermo del Toro kon op een staande ovatie rekenen toen hij op het podium vroeg of de muziek wat zachter kon. "Het heeft 25 jaar geduurd, geeft me nog een minuutje", zei hij voordat hij alle vrouwen bedankte die een belangrijke rol speelden in zijn film The Shape of Water.

'Roep om verandering'

Dat de film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri de meeste prijzen in de wacht sleepte, was exemplarisch. De film gaat over een alleenstaande moeder die achter de man aangaat die haar dochter verkrachtte en vermoordde. "En dat verhaal past wel bij dit moment", schrijft The Guardian.

"Maar het echte verhaal was de roep om verandering in Hollywood en daarbuiten", meldt The Washington Post. "Iedereen van Seth Meyers tot Oprah Winfrey kaartte het gebrek aan gelijkheid aan en wilde dat de mannen die seksueel wangedrag hebben vertoond, aansprakelijk worden gehouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl