Scenarist Martin McDonagh, bijrolacteur Sam Rockwell en hoofdrolspeelster Frances McDormand vielen op het gala in de prijzen AFP

Vier Golden Globes voor film 'Three Billboards'

time icon Aangepast

De Brits-Amerikaanse film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri is de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de Golden Globes. De film won vier prijzen, onder meer die voor beste film in de categorie drama.

De film gaat over een alleenstaande moeder die uit woede over de moord op haar tienerdochter drie grote aanplakborden huurt en daarop confronterende teksten zet. Hoofdrolspeelster Frances McDormand, bijrolacteur Sam Rockwell en scenarist Martin McDonagh (die ook de regie deed) vielen op het gala in Beverly Hills ook in de prijzen.

The Shape of Water

De film die met zeven nominaties vooraf de grote favoriet was, The Shape of Water, moest het doen met twee prijzen. Regisseur Guillermo del Toro en de filmmuziek werden bekroond. Beste acteur in een drama werd Gary Oldman voor zijn rol in Darkest Hour.

Ook voor televisieseries werden prijzen uitgedeeld. Zo won de korte televisieserie Big Little Lies vier Golden Globes: die voor beste korte televisieserie, beste actrice in een korte televisieserie (Nicole Kidman), beste vrouwelijke bijrol in een korte televisieserie (Laura Dern) en beste mannelijke bijrol in een korte televisieserie (Alexander Skarsgàrd).

Lady Bird

In de categorie komedie/musical gingen prijzen naar Lady Bird (beste film en beste vrouwelijke hoofdrol voor Saoirse Ronan) en James Franco (hoofdrol in The Disaster Artist).

De Duitse productie Aus dem Nichts won de Golden Globe voor beste buitenlandse film. De film van regisseur Fatih Akin, die in het Engels In the Fade heet, gaat over een vrouw die haar leven op orde probeert te krijgen nadat haar Koerdische man en zoontje zijn omgekomen bij een aanslag van neonazi's.

Dit zijn de overige winnaars:

Beste televisieserie in categorie komedie/musical: The Marvelous Mrs. Maisel

Beste televisieserie in categorie drama: The Handmaid's Tale

Beste actrice in een televisieserie in categorie komedie/musical: Rachel Brosnahan - The Marvelous Mrs. Maisel

Beste acteur in een televisieserie in categorie komedie/musical: Aziz Ansari - Master of None

Beste actrice in televisieserie in categorie drama: Elisabeth Moss - The Handmaid's Tale

Beste acteur in een televisieserie in categorie drama: Sterling K. Brown - This Is Us

Beste vrouwelijke bijrol: Alisson Janney - I, Tonya

Beste acteur in een korte televisieserie: Ewan McGregor - Fargo

Beste animatiefilm: Coco

Beste titelsong: This Is Me - The Greatest Showman

Bekijk hier het overzicht van alle winnaars

De prijsuitreiking stond voor een groot deel in het teken van de #MeToo-discussie die Hollywood de afgelopen tijd beheerste. Zo waren veel actrices gekleed in een zwarte jurk, uit protest tegen seksueel wangedrag in de film- en televisiewereld.

Verschillende prijswinnaars grepen hun overwinningsspeech aan om de kwestie aan de kaak te stellen. Oprah Winfrey, die een oeuvreprijs kreeg, zei: "Er zal een dag aanbreken waarop vrouwen en mannen zullen opstaan die ervoor zorgen dat niemand ooit nog me too hoeft te zeggen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Waarheid is het krachtigste middel dat we hebben!'

STER Reclame