Moordkalender bewijst nut, negen zaken opnieuw onder de loep
De politie brengt vandaag een nieuwe kalender uit met onopgeloste moordzaken. De eerste editie van de 'coldcasekalender' hing in Nederlandse gevangenissen en was volgens de politie een succes.
De politie kreeg 78 tips over de 52 zaken die op de kalender staan, waarvan er 32 bruikbaar waren. In negen zaken is het onderzoek heropend of wordt gekeken of daar mogelijkheden voor zijn. In zeven daarvan is dat dankzij tips; in de andere twee zaken deed de politie zelf nieuwe ontdekkingen.
Moord Aarlanderveen
Een van de zaken waarover bruikbare tips binnenkwamen, is de moord op Hans Schonewille. Hij werd in 1999 doodgeschoten op een parkeerplaats in Aarlanderveen. Rechercheurs zijn op dit moment in gesprek met getuigen en familieleden en kijken of de zaak heropend kan worden.
Welke onderzoeken daadwerkelijk opnieuw geopend zijn, wil de politie niet zeggen. Dat zou het onderzoek kunnen schaden.
Het afgelopen jaar bracht de politie voor het eerst een coldcasekalender uit. Die kwam eerst op proef in vijf gevangenissen te hangen. Later in het jaar volgde de rest van de penitentiaire inrichtingen. De politie hoopte meer tips te krijgen over oude zaken omdat gedetineerden relatief veel weten over gepleegde misdrijven.
Dat is gelukt, zegt initiatiefnemer Jeroen Hammer van de politie. "Al kwamen de tips zowel van binnen als buiten de gevangenissen." Behalve via de kalender heeft de politie ook op andere manieren extra aandacht gevraagd voor oude misdrijven, zoals met het televisieprogramma Cold Case: Dader Gezocht.
Een en ander leidde tot een vervijfvoudiging van het aantal tips over cold cases. De politie kreeg er afgelopen jaar ongeveer 800.
Vooral moordzaken
Vandaag brengt de politie dus een nieuwe coldcasekalender uit, waarop weer 52 onopgeloste misdrijven staan. "Het zijn vooral moorden, maar ook een aantal vermissingen, onbekende doden en een overval", zegt Hammer.
De kalender wordt opnieuw verspreid in gevangenissen, maar komt dit jaar ook te hangen op kantoren van de reclassering. "We overleggen ook nog of ze in tbs-klinieken verspreid kunnen worden."
Nederland telt zo'n 1500 onopgeloste moordzaken. Uit onderzoek van de politie bleek eerder al dat er honderden mensen moeten zijn die weet hebben van die misdrijven, maar nooit hun mond hebben opengedaan.