Acht jaar na haar eerste titel is Yara van Kerkhof voor de tweede keer Nederlands kampioen shorttrack geworden. In Heerenveen hield de 27-jarige rijdster de verrassende Avalon Aardoom en Lara van Ruijven achter zich.

Acht jaar na eerste titel is Van Kerkhof weer Nederlands kampioene

Bij afwezigheid van titelverdedigster Suzanne Schulting was vooraf duidelijk dat er een nieuwe Nederlands kampioene gekroond ging worden. Voor een andere olympiaganger, Rianne de Vries, was de titel buiten bereik na een val op de 500 meter van zaterdag.

De 1.500 meter werd verrassend gewonnen door Avalon Aardoom. De 20-jarige Wateringse ging er in de beginfase alleen vandoor en hield ondanks de vermoeidheid tot het einde stand. Marijn Wiersma werd tweede, voor Rianne de Vries.

In de finale van de door Yara van Kerkhof gewonnen 500 meter ging Aardoom echter onderuit, waardoor haar voorsprong op Van Kerkhof slonk. Ook de 1.000 meter werd een prooi voor Van Kerkhof en zij greep daarmee de koppositie.

Superfinale

In de superfinale over 3.000 meter zorgden Aardoom en Van Kerkhof voor een passend slot. Van Kerkhof drukte haar schaats net iets eerder over de streep dan haar jonge rivale en mocht zo haar eerste Nederlandse titel sinds 2010 vieren.

STER reclame