NOS SchaatsenAangepast

Eerste Nederlandse titel Breeuwsma, Knegt valt uit met liesklachten

Daan Breeuwsma is voor het eerst Nederlands kampioen shorttrack geworden. In Heerenveen profiteerde de 30-jarige Fries van het uitvallen van Sjinkie Knegt, die zich met liesklachten terugtrok.

Eerste NK-titel Breeuwsma, Knegt klaar na valpartij

De verrassing van de dag was de 18-jarige Jasper Brunsmann, die na twee afstanden nog aan de leiding ging. Uiteindelijk moest Brunsmann, afgelopen jaar nog negende bij de WK junioren, genoegen nemen met brons.

Afstandtitels De Laat, Brunsmann en Breeuwsma

Topfavoriet Knegt leek op de 1.500 meter op weg naar de zege, maar liet zich in de laatste ronde verrassen door Itzhak de Laat. Op de 500 meter werd De Laat op zijn beurt echter al in de halve finales in de luren gelegd door de jonge Brunsmann.

De finale op de 500 meter kende een turbulent einde. In de laatste meters gleed uitgerekend Knegt in gewonnen positie onderuit. Brunsmann profiteerde, pakte de zege en nam bovendien de leiding in het algemeen klassement.

ANP
Sjinkie Knegt komt ten val in de laatste bocht van de 500 meter

Daan Breeuwsma werd tweede op de 500 meter en won vervolgens de 1.000 meter, waardoor hij in het klassement op gelijke hoogte kwam met Brunsmann.

Knegt valt uit

Voor Sjinkie Knegt zat het toernooi er na de 1.000 meter op. Op drie ronden van het einde liet hij de race lopen, naar later bleek uit voorzorg vanwege liesklachten.

Zonder Knegt ging het in de spannende superfinale nog tussen Brunsmann, Breeuwsma en De Laat. Bij Brunsmann was de pijp echter leeg, waardoor Breeuwsma alsnog eenvoudig naar de eindzege kon schaatsen.

Met zijn zege onderstreepte Breeuwsma nadrukkelijk zijn kandidatuur voor een individuele startplaats op de 500 en 1.000 meter bij de Olympische Spelen in Pyeongchang.

Uiterlijk 11 januari moet bondscoach Jeroen Otter zijn keuze doorgeven aan de ISU. De Laat en Knegt zijn al zeker van deelname.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl