Verbeek tijdens de halve finale tegen Bahrein
NOS VoetbalAangepast

Verbeek na winst Golf Cup: Zuid-Europese taferelen hier

De bevolking in Oman herstelt van een enorm volksfeest, en datzelfde geldt voor Pim Verbeek. De 61-jarige Rotterdammer is bondscoach van het land dat vrijdagavond de 23ste editie van de Golf Cup won.

"Men heeft hier nauwelijks geslapen. We zijn vandaag geweldig ontvangen in een vol stadion met allerlei festiviteiten. Het was geweldig", vertelt Verbeek in Langs de Lijn.

Het toernooi wordt gezien als het kampioenschap van het Arabisch schiereiland. In Europa is er weinig aandacht voor de Golf Cup, maar in het Midden-Oosten leeft het enorm. "Een megagroot toernooi. Prestige speelt een grote rol, want eigenlijk zijn al die landen allemaal een beetje familie van elkaar."

Begraafplaats voor trainers

In de finale in Koeweit was Oman na strafschoppen te sterk voor de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Het duel wordt gezien als een soort derby, zegt Verbeek. Een motivatiespeech hoefde hij dan ook niet te houden. "Zij zijn onze grote broer. Ze spelen in een betere competitie, hebben betere spelers en spelen bovendien WK-kwalificatiewedstrijden."

De Rotterdammer, in het verleden al bondscoach van onder meer Zuid-Korea en Australië, is in Oman immens populair. Bij een nederlaag tegen de VAE in de finale, of een vroegtijdige uitschakeling, zou het tegenovergestelde zijn gebeurd.

"Dit toernooi is een begraafplaats voor trainers", vertelt Verbeek. "Als je de finale niet haalt is de kans groot dat je contract beëindigd wordt. Spelers worden dan ook niet echt gefêteerd als ze terugkomen."

De spelers van Oman worden toegejuicht na het winnen van de Gold Cup

Verbeek bezit een doorlopend contract en blijft in principe bondscoach van Oman. Het volgende echt grote toernooi is de Azië Cup in 2019. "Maar dat is nog ver van mijn bed op dit moment."

De trainer is blij dat hij de Golf Cup kan afstrepen, want dat stond nog op zijn wensenlijst. "Toen Oman belde was dit toernooi vanwege mijn Aziatische ervaringen heel bekend. Ik wist dat daar het nodige om te doen was. Het WK, de Olympische Spelen, de Aziatische Spelen; ik had ze allemaal meegemaakt, maar de Golf Cup niet. Dus dat was mijn doel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl