De voormalige minister van Energie Samuel Undenge
NOS Nieuws

Oud-ministers Mugabe in opspraak om tv's en pr-opdrachten

Twee Zimbabwaanse oud-ministers die in het kabinet van president Mugabe zaten, zijn aangeklaagd voor corruptie. Het gaat om de voormalige minister Mzembi van Buitenlandse Zaken en oud-minister Undenge van Energie.

Mzembi zou met miljoenen aan overheidsgeld onder meer televisies hebben gekocht om het WK voetbal te promoten en een aantal daarvan hebben gedoneerd aan kerken.

Undenge wordt aangeklaagd voor het weggeven van pr-projecten, zonder daarvoor aanbestedingen te houden. Hij schonk opdrachten aan een pr-bureau van een bestuurder van zijn partij, melden Zimbabwaanse media.

Opgepakt

De twee werden gisteren opgepakt en zijn vandaag op borgtocht vrijgelaten. Ze spreken de beschuldigingen tegen.

Het tweetal moet zich van de rechter in de hoofdstad Harare wekelijks melden bij de politie en mag zich niet bemoeien met het strafrechtelijk onderzoek.

Coup

President Mugabe trad afgelopen november af na een militaire coup. Hij was ruim 37 jaar aan de macht en werd opgevolgd door zijn voormalige tweede man Emmerson Mnangagwa.

Mzembi en Undenge zijn niet de enige oud-bewindslieden die na Mugabes vertrek zijn aangeklaagd voor corruptie. Een aantal van hen is gearresteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl