Paus Tawadros en president Sisi AFP

De Egyptische president Sisi heeft onverwachts steun betuigd aan de christenen in zijn land. Hij dook op bij de viering van het koptisch Kerstfeest in de nieuwe Egyptische hoofdstad in aanbouw, ten oosten van Caïro.

Staand naast de koptische paus Tawadros II zei Sisi: "Wij sturen, met Gods hulp, een boodschap van vrede en liefde, niet alleen naar de Egyptenaren en de regio, maar naar de hele wereld". Zijn uitspraak werd met gejuich beantwoord.

Sisi kwam even na middernacht plaatselijke tijd aan bij de koptische kathedraal in de nieuwe hoofdstad, die deze Kerstnacht werd ingewijd. Koptische vrouwen gooiden witte bloemen naar hem en zwaaiden met Egyptische vlaggen.

AFP

Zo'n 10 procent van de Egyptenaren is christelijk en het overgrote deel van de christenen is koptisch. Zij zien Sisi als hun beschermer en als een bondgenoot tegen extremistische moslims, die de kopten geregeld treffen met aanslagen. Onder Sisi's leiding maakte het Egyptische leger in 2013 een einde aan de regering van de islamistische president Morsi.

In heel Egypte zijn tienduizenden agenten op de been om de viering van het orthodoxe Kerstfeest, vandaag en morgen, veilig te laten verlopen. De regering wil zo voorkomen dat christenen slachtoffer worden van aanslagen door extremistische moslims.

Een Egyptische militair houdt op Oudejaarsavond wacht bij een katholieke kerk AFP

Vorige week kostte een aanslag op een koptische kerk in de buurt van Caïro het leven aan zeker tien mensen.

In mei kwamen ten minste 29 kopten om bij een aanslag op een bus. De verantwoordelijkheid voor die aanslag werd opgeëist door de terreurgroep IS. In april vielen 43 doden bij aanslagen op twee koptische kerken in het noorden van Egypte. Ook die zijn geclaimd door IS.

STER reclame