De nieuwe hoofdstad van Egypte
NOS Nieuws

Egypte krijgt een nieuwe hoofdstad

Egypte gaat een nieuwe hoofdstad bouwen. De stad komt ten oosten van de huidige hoofdstad Caïro en zal 5 miljoen inwoners gaan tellen. Tijdens een conferentie in Sharm el-Sjeik maakte de minister van Volkshuisvesting Mustafa Madlubi de plannen bekend.

Hoe de nieuwe hoofdstad gaat heten, is nog niet bekend. De eerste fase van het project gaat 43 miljard euro kosten en zal zeven jaar in beslag nemen om te bouwen.

Muurvast

De stad moet de verkeersproblemen en overbevolking in Caïro oplossen. Tijdens de spits staat het verkeer nu vaak muurvast in de stad met 18 miljoen inwoners. Dat wordt alleen maar erger; naar verwachting verdubbelt de populatie van Caïro in de komende veertig jaar.

Het Egyptische leger is al begonnen met de bouw van een weg die Caïro met de nieuwe stad moet verbinden. De stad komt halverwege de route tussen het Suezkanaal en Caïro te liggen en zal daardoor een belangrijke handelsplek gaan vormen.

Aantrekkingskracht

Met de komst van de nieuwe hoofdstad belooft de Egyptische regering 1,1 miljoen nieuwe huizen. Er komen 40.000 hotelkamers, bijna tweeduizend scholen en meer dan zeshonderd gezondheidscentra. Verder is er plek voor overheidsgebouwen, universiteiten en een technologisch en innovatief bedrijvenpark.

De nieuwe stad moet ook de werkgelegenheid een impuls geven. De minister verwacht 1,7 miljoen nieuwe, permanente banen te creëren.

De stad moet niet alleen aantrekkelijk worden voor de Egyptenaren die er gaan wonen en werken, maar ook voor toeristen. Er komt zo'n 10.000 kilometer aan wandelpaden en de stad zal groen en duurzaam worden opgezet.

Wanneer het helemaal af is, zal de stad 700 vierkante kilometer in omvang zijn, ongeveer de grootte van Singapore. Het vliegveld bij de stad moet groter worden dan het Londense Heathrow.

Investeringen

De nieuwe stad biedt veel mogelijkheden voor grote infrastructurele projecten en investeringen uit binnen- en buitenland. Saudi-Arabië, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten zouden elk 3,8 miljard euro willen investeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl