"Een ouder wil geen nier van zijn kind. Het liefst zou je een nier aan je kind willen geven."

John Elsing sr. kreeg vijf jaar geleden een nier van zijn zoon John. Eigenlijk wilde hij helemaal niet dat zijn "gezonde en sportieve" zoon zijn nierdonor zou zijn, maar een speciaal voorlichtingsteam wist hem te overtuigen. "Die teams zijn geweldig. Ton van het team heeft me overtuigd. Zonder Ton had ik het niet gedaan en was ik er niet meer geweest."

Aan 'niertje eruit, niertje erin' ging bij vader en zoon heel wat vooraf

Vandaag werd bekend dat nierdonoren veel effectiever kunnen worden geworven door de inzet van 'nierteams', die voorlichting geven aan vrienden en familie van nierpatiënten. In het geval van vader en zoon Elsing was de nierdonor al zeker, maar moest vader nog overtuigd worden. Daarom werd er een gesprek geregeld, waarbij familie aanwezig was.

"Tijdens dat gesprek zaten we in een kring en gaf ik nogmaals aan dat ik het wel zou willen", vertelt John jr. "De maatschappelijk werker, Ton, heeft het gesprek toen zo gedraaid dat we mijn vader konden overtuigen. Die heeft echt zijn kans benut."

Mijn hele leven was ik mijn zoon al dankbaar. Maar dit is een hele ommekeer van het leven van een mens.

John Elsing sr.

Vader John vond het namelijk moeilijk om 'ja' te zeggen tegen het aanbod van zijn zoon. "Hij is jong, sportief, doet alles", zegt hij. "Ik heb mijn leven al achter de rug. Dan wil je geen nier van je kind."

Maar toch werd hij overgehaald. "Mijn hele leven was ik mijn zoon al dankbaar, maar dit, dit is een hele ommekeer van het leven van een mens. Voor mijn niertransplantatie liep ik met krukken, met een stok, zat ik soms in een rolstoel. Nu niet meer en dat is onvoorstelbaar. Allemaal door Ton, die wereldgozer."

STER reclame