Facebook
NOS NieuwsAangepast

​Angst voor 'meningenpolitie' na invoer Duitse Facebook-wet

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

"Alstublieft geen meningenpolitie", schrijft de Duitse krant Bild. Het is een van de vele kritische reacties op de nieuwe 'Facebook-wet' die in Duitsland op 1 januari van kracht is geworden. Volgens de Netzwerkdurchsetzungsgesetz moeten tweets en Facebookposts met een "duidelijk wetsovertredende" inhoud binnen 24 uur verwijderd worden.

Meteen in de eerste dagen van 2018 ontstond er een flinke rel nadat Twitter een bericht van AfD-politica Beatrix von Storch had verwijderd. In reactie op een Arabische nieuwjaarsgroet van de Keulse politie, schreef ze: "Denkt u daarmee de barbaarse islamitische horde groepsverkrachters in de toom te houden?"

Volgens Twitter overtrad ze de "regels over hatelijke inhoud" en de dienst blokkeerde haar account voor 12 uur. Tweets van een andere AfD-politica en van het satirische magazine Titanic over Von Storch werden gewist, volgens Facebook omdat ze "lokale regels" overtraden.

Gewaarschuwd

De tweets werden verwijderd zonder dat een rechter zich erover had gebogen en vaststond of daadwerkelijk een juridische grens was overschreden. "Dat is precies waar we bang voor waren en waarvoor we hebben gewaarschuwd", zegt AfD-partijvoorzitter Alexander Gauland tegen de ARD. "Het gaat hier niet om smaak, het gaat om de vrijheid van meningsuiting."

De kritiek komt niet alleen van de Alternative für Deutschland. Ook de Duitse journalistenvakbond spreekt van censuur. "Een commercieel bedrijf met het hoofdkantoor in Amerika dat beslist hoe ver de vrijheid van pers en meningsuiting hier reikt, dat is een uitverkoop van de grondrechten", zegt voorzitter Frank Überall op Facebook.

De wet wil "wetsovertredende inhoud" aanpakken, maar het probleem is dat zonder rechter helemaal niet vast te stellen is wat daaronder valt, schrijft Bild-hoofdredacteur Julian Reichelt in een commentaar.

Domme meningen niet verbieden

Ook meningen waar je het niet mee eens bent, moeten gedeeld kunnen worden, vindt Reichelt. Anders maak je de AfD tot 'martelaren' en bevestig je een van hun 'gevaarlijkste' slogans: dat je ongemakkelijke waarheden in Duitsland niet meer mag uitspreken. "Domme meningen moeten we met slimme meningen bestrijden. Je moet ze niet verbieden."

Minister van Justitie Maas, uit wiens koker de wet komt, heeft de nieuwe regels verdedigd. "Ook afstotelijke en lelijke commentaren vallen binnen de vrijheid van meningsuiting. Maar het is geen vrijbrief om misdrijven te begaan. Bedreiging, belediging, haatzaaien of het ontkennen van de holocaust zijn geen uitingen van meningsvrijheid, maar aanvallen op de vrijheid van anderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl