Beatrix von Storch Reuters

Het Openbaar Ministerie in Duitsland spant mogelijk een rechtszaak aan tegen Beatrix von Storch en Alice Weidel, die voor de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) in de Bondsdag zitten. De politie had gevraagd om een gerechtelijk onderzoek en er zijn verschillende aangiften gedaan van haatzaaien.

De aanleiding is een felle uithaal van Von Storch naar de politie in Noordrijn-Westfalen, die een nieuwjaarswens twitterde in het Duits, Engels en Frans, maar ook in het Arabisch. AfD-fractieleider Alice Weidel viel haar bij.

"Wat is er in hemelsnaam mis met dit land?", twitterde Von Storch op Oudejaarsdag. "Is dit soms om de barbaarse islamitische horde verkrachters te sussen?" In Keulen, een van de grotere steden in Noordrijn-Westfalen, werden twee jaar geleden tijdens de jaarwisseling tientallen vrouwen aangerand door voornamelijk Arabische immigranten.

Toen er klachten uit de bevolking kwamen over de uithaal van Von Storch, verwijderde Twitter het bericht en werd het account van de AfD-parlementariër ongeveer twaalf uur geblokkeerd. Ook een tweet van Weidel werd verwijderd. Die had geschreven dat de Duitse regering wil dat de Duitsers samenleven met bendes van criminele immigranten.

Justitie onderzoekt nu of Von Storch en Weidel over de schreef zijn gegaan en zich schuldig hebben gemaakt aan haatzaaien.

STER reclame