NOS NieuwsAangepast

Bonden dreigen met nieuwe ov-staking, werkgevers met rechter

Als de staking in het streekvervoer niet leidt tot concrete toezeggingen van de werkgevers, volgt er dinsdag 16 januari een nieuwe staking. Dat zegt vakbond FNV. De werkgevers willen zo'n vervolgstaking via de rechter laten verbieden.

De nieuwe staking zal regionaal zijn, en niet landelijk zoals vandaag. "We willen de passagiers niet al te veel tot last zijn", zegt Paula Verhoef van FNV.

De werkgevers laten naar aanleiding van de staking weten bereid te zijn om te praten. "En ook wij zijn altijd bereid om te praten, maar dan moeten er wel concrete toezeggingen gedaan worden. En die liggen er nog niet."

De werkdruk is voor de chauffeurs het belangrijkste. Zo willen ze vaker kunnen pauzeren om bijvoorbeeld naar de wc te gaan. "Dat speelt heel breed onder de chauffeurs. Daarom heeft 85 procent van de chauffeurs vandaag gestaakt."

'We staken om weer normaal naar de wc te kunnen'

Fred Kagie van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) heeft iets andere cijfers. "Volgens ons heeft 60 procent van de chauffeurs gestaakt. Maar er is stakingsbereidheid, dat ontken ik niet. Daarom hebben we de bonden uitgenodigd om te praten."

Werkdruk is niet het enige thema dat speelt bij de chauffeurs, zegt Kagie. "Vergrijzing, scholing, loon en de werkdruk zijn de thema's uit de cao-onderhandelingen. Je kunt geld maar een keer uitgeven. Dus als we wat aan de werkdruk gaan doen, heeft dat misschien weer consequenties voor een ander thema."

De werkgeversvereniging sluit bij nieuwe acties een gang naar de rechter niet uit. "Wij zijn ongelukkig met deze staking, dat laten we niet nog eens gebeuren. Als de bonden ondanks onze uitnodiging om te praten toch kiezen voor nieuwe acties, voelen wij ons vrij om na te denken over een oplossing via de rechter."

Verhoef van de FNV is daar niet van onder de indruk. "Laat maar komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl