NOS NieuwsAangepast

App voor gezondste (of minst ongezonde) keus in de supermarkt

Even scannen op je smartphone en je ziet welke pindakaas de gezondste (of minst ongezonde) keuze is. Dat is het idee achter de vandaag gelanceerde app Kies Ik Gezond? van het Voedingscentrum.

Je bewust zijn van wat je eet of drinkt kan volgens het centrum bijdragen aan een gezonder eetpatroon. Maar etiketten lezen en vergelijken is tijdrovend en de labels zijn niet altijd goed leesbaar. De app, die ontwikkeld is met geld van het ministerie voor Volksgezondheid, moet daar verandering in brengen.

'Je ziet in één keer of het product past in de Schijf van Vijf'

Scannen in de supermarkt is overigens niet altijd nodig. De app heeft ook een zoekfunctie en de productinfo wordt dagelijks ververst.

"Je kunt letten op de voedingswaarde, zout of suiker, en zien of een product in de schijf van vijf past", zegt Wieke van der Vossen in het NOS Radio 1 Journaal. Als voeding of drank niet in de schijf past, geeft de app een alternatief.

Van der Vossen noemt een voorbeeld: "Neem cruesli met veel suiker. In plaats daarvan zou je beter muesli kunnen nemen. Een klik en je krijgt een overzicht van alle muesliproducten in willekeurige volgorde." Gebruikers kunnen zelf aangeven op welke punten ze extra willen letten, zoals calorieën of verzadigde vetten.

Twee keer zo veel zout

Het doel van de app is mensen stimuleren gezonder te eten. Vooral op het onderdeel zout valt volgens Van der Vossen nog veel winst te behalen. "Daar eten we allemaal te veel van." Het gevolg is een hogere bloeddruk en een grote kans op hart- en vaatziekten. "80 procent van al het zout dat we binnenkrijgen, zit in wat je koopt in de supermarkt. Neem ketchup: de ene fles kan twee keer zo veel zout bevatten als de ander."

Volgens het Voedingscentrum is 80 procent van alle supermarktartikelen terug te vinden in de app. Van Lidl is nog geen informatie beschikbaar en van de Aldi is het overzicht beperkt. Van der Vossen verwacht dat uiteindelijk alle supermarkten meedoen aan het project.

Overigens hebben sommige iPhone-gebruikers problemen met het downloaden van de app.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl