Politie in Roosteren, waar een van de verdachten werd doodgeschoten
NOS NieuwsAangepast

Hoe bevrijding topcrimineel voorkomen werd door helikopterbedrijf

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

De 21-jarige Ismail el M. uit Amsterdam wilde begin oktober een helikoptervlucht maken met zijn vriendin. Bij HeliCentre boekte hij een vierpersoonshelikopter, groter en duurder dan gebruikelijk. Ook wilde hij per se opstijgen vanaf het Limburgse heliplatform Heythuysen, in plaats van de vaste vertrekplaats Lelystad. Opmerkelijk, vond het bedrijf HeliCentre, dat daarom melding deed bij de politie.

De politie ontdekte vervolgens dat El M. een bekende is van grote spelers in de Amsterdamse onderwereld, onder wie Benaouf A. Die zat in de gevangenis van Roermond, niet ver van heliplatform Heythuysen.

Smoes

Het vermoeden rees dat het een met het ander te maken zou kunnen hebben. De recherche besloot daarom het stokje over te nemen van het helikopterbedrijf.

Met een smoes werd de boeking geannuleerd. De helikopter kampte zogenaamd met een technische storing en de vlucht moest een week worden uitgesteld. Vertrek was dan alleen mogelijk vanaf het vliegveld in Budel. El M. ging akkoord, maar bedong wel een tussenlanding in Weert.

De recherche kwam erachter dat een groep van acht mannen zich daadwerkelijk voorbereidde op het bevrijden van Benaouf A. De groep werd via telefoontaps en observatieteams nauwlettend in de gaten gehouden.

De gevangenis in Roermond

Agenten zagen hoe de mannen zich een week later verzamelden in een hotel in Eindhoven en op de afgesproken dag uitwaaierden over de omgeving in twee gestolen BMW's en een gestolen Audi.

Op het vliegveld in Budel meldde zich de 27-jarige verdachte Houssain el M., maar hij deed zich voor als zijn jongere broer Ismail. Hij werd opgewacht door een undercoveragent. Terwijl El M. werd gearresteerd, vloog de helikopter gewoon naar Weert voor de afgesproken tussenlanding.

Daar stonden volgens het OM vier andere verdachten klaar, onder wie een 54-jarige Colombiaan. Hij heeft als enige van de zeven aangehouden verdachten een boekje opengedaan over het ontsnappingsplan. Hij zegt in Colombia te zijn benaderd om iemand per helikopter te vervoeren. Pas in Nederland zou zijn gebleken dat hij iemand moest bevrijden uit de gevangenis.

Tekeningetje

De Colombiaan kreeg een tekeningetje te zien van de luchtplaats. De schets zou zijn gemaakt door Benaouf A. en vanuit de gevangenis met een mobieltje zijn doorgestuurd. De opdracht: niet vliegen voor 13.55 uur (het tijdstip dat het luchten begint) anders zou alarm worden geslagen.

Toen een arrestatieteam de mannen in Weert wilde aanhouden, gingen ze ervandoor. Na een achtervolging werd hun auto klemgereden in Maarheeze. Achterin lag een touw en een autoband, hiermee had A. kennelijk van de luchtplaats gevist moeten worden.

De rest van de verdachten stond klaar in de buurt van Roermond en sloeg ook op de vlucht. Onderweg werd volgens het OM een kalasjnikov uit het raam gegooid. Deze achtervolging eindigde bij Roosteren. Een van de verdachten, de 30-jarige Jaouad A. uit Frankrijk, werd daar doodgeschoten door de politie.

  • Track 88
    Het lichaam van de neergeschoten man is afgedekt met een laken
  • NOS
    De beschoten auto in Roosteren

Een aantal van de verdachten wist die dag te ontkomen, maar kon later worden aangehouden. Een van de acht mannen is nog altijd voortvluchtig. In hun auto's vond de politie zware wapens, munitie, zelfgemaakte kraaienpoten en jerrycans met benzine.

Het Openbaar Ministerie sprak vandaag van "een goed georganiseerd en voorbereid kapingsplan". Het OM noemde het schokkend dat zulke jonge verdachten, tussen de 19 en 27 jaar, zo'n plan bedenken en proberen uit te voeren.

Benaouf A. is kort na de mislukte bevrijdingsactie overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Hij hoeft zelf niet voor de rechter te komen, omdat ontsnappen an sich niet strafbaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl