Luchthaven Schiphol met de verkeerstoren
NOS NieuwsAangepast

Brandbrief luchtverkeersleiders: 'Het hangt hier van amateurisme aan elkaar'

  • Ben Meindertsma en Hugo van der Parre

    Researchredacteuren

  • Ben Meindertsma en Hugo van der Parre

    Researchredacteuren

De directie van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) houdt volgende week personeelsbijeenkomsten om de onrust in het bedrijf te beteugelen. Onder het personeel heerst grote onvrede over tal van zaken binnen de organisatie.

In een brief aan de leiding wordt gesproken van een voortdurend personeelstekort, hoge werkdruk en de onmogelijkheid om verlof te nemen. Ook wordt geklaagd over gebrek aan waardering en slechte communicatie en het ontbreken van planning en sturing. De brief is via klokkenluiderssite Publeaks in handen gekomen van de NOS.

LVNL is verantwoordelijk voor het begeleiden van vliegtuigen in het luchtruim en op Nederlandse vliegvelden. Er werken circa 900 mensen, de meesten op Schiphol.

Klachten

In de brief van vier pagina's (.pdf) en tien pagina's met persoonlijke ervaringen worden de klachten van de afdeling Ground Control op een rij gezet. Drie andere afdelingen hebben een soortgelijke brief geschreven.

Een citaat uit de inleiding: "Veel komt terug dat het management de afgelopen jaren geen aandacht heeft gehad voor het torenproces, terwijl we hier met een absolute minimale bezetting een mega-complex veld aan het bedienen zijn".

Waardering

Over het gebrek aan waardering schrijven de opstellers: "Sinds mei zijn we de nummer één luchthaven van Europa, maar blijkbaar is dat niet voldoende om maar enige zichtbare vorm van waardering of wat dan ook positiefs te mogen ontvangen".

Het personeel ergert zich ook aan slechte communicatie en het ontbreken van een planning om het personeelstekort op te lossen. "De maatregelen die tot nog toe genomen zijn hebben de problemen alleen maar groter gemaakt". De onrust op de werkvloer is groot "en neemt dagelijks toe door geruchten en hearsay omdat er totaal niet gecommuniceerd wordt".

Een enkeling wijst op mogelijke gevolgen voor de veiligheid. Iemand zegt: "de vraag is niet of het fout gaat maar wanneer". Een ander: "Er ontstaat steeds meer scheiding tussen collega's met verschillende bevoegdheden. Dat dit ten koste gaat van de veiligheid behoeft geen betoog".

LVNL zegt de notitie van het personeel te hebben ontvangen, overigens zonder de bijlage van tien pagina's. Topman Michiel van Dorst wil er niet veel over kwijt, maar in een schriftelijke reactie zegt hij: "Meer operationeel personeel en verdere modernisering van de verkeerstoren hebben prioriteit, daar zetten we vol op in. Begin januari bespreken we samen met medewerkers en bestuur van LVNL hoe we daarnaast verdere verbeteringen aan kunnen brengen in de interne communicatie en de werkomgeving".

'Interne kwestie'

De vereniging van verkeersleiders VNLG kent de documenten ook, maar beschouwt het als een interne aangelegenheid. Namens de VNLG laat Alexander Kruis, zelf verkeersleider, weten dat er constructieve gesprekken gevoerd worden binnen Luchtverkeersleiding Nederland. "Het vervolg daarvan zien wij met vertrouwen tegemoet".

De vereniging benadrukt bovendien, net als de LVNL zelf, dat de veiligheid bij iedereen op één staat en nooit in het geding is geweest. Ze heeft haar leden in een mail opgeroepen niet met de pers te praten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl