ANP
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Luchtverkeersleiding Schiphol zag vogelwacht op startbaan over het hoofd

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) onderzoekt twee incidenten die het afgelopen kwartaal op Schiphol zijn gebeurd. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport. Zo kreeg een Canadees vliegtuig op 31 mei toestemming om op te stijgen, terwijl er nog een auto van een vogelwacht op de startbaan stond.

De vogelwacht was op die dag bezig met een inspectie. Hij hoorde in zijn auto dat het vliegtuig zou opstijgen en liet direct aan de luchtverkeersleiding weten dat hij zich ook nog op de baan bevond. De toestemming om op te stijgen werd toen meteen ingetrokken, schrijft NH Nieuws.

Het andere incident gaat over een Boeing 777-300 die op 21 april terugkeerde naar de luchthaven nadat de staart van het vliegtuig de startbaan had geraakt tijdens het opstijgen. Uit voorzorg keerde het vliegtuig terug naar Schiphol. Wel loosde het toestel eerst flink wat brandstof in de Noordzee.

In april stelde de raad dat Schiphol maatregelen moet nemen om de veiligheidsrisico's te verminderen. Zo is de werkdruk van luchtverkeersleiders hoog. Ze wijken vaak af van de standaardprocedures om het toenemende aantal vluchten te kunnen afhandelen.

Advertentie via Ster.nl