ANP

De woningbrand in Emmen waarbij een jongetje van zes en zijn zusje van vijf om het leven zijn gekomen is hard aangekomen in de buurt. "De buurtbewoners zijn totaal overstuur", vertelt verslaggever Maino Remmers op Radio 1.

"Toen de brand tegen acht uur vanmorgen uitbrak zijn ze naar buiten gerend. Ze hebben nog een ladder van een bedrijfsbusje van een buurman gehaald en die tegen de woning gezet. De vader kon zo via het slaapkamerraam naar buiten klimmen. De moeder is via de achterkant uit het huis gekomen."

De buren hebben de man en vrouw tegen moeten houden, want ze wilden het huis weer in. "Maar de kinderen waren niet meer te redden en dat moesten die buurtbewoners eigenlijk allemaal aanhoren en aanzien."

'We kwamen hier aan en eigenlijk was het al te laat'

'De volgende keer ga ik direct'

Dennis Akis was als een van de eersten bij de woningbrand. Hij werd even voor achten wakker van geschreeuw, vertelt hij tegen Dagblad van het Noorden. "Ik dacht dat het dronken lui waren ofzo". Maar toen het schreeuwen bleef aanhouden besloot hij toch te gaan kijken wat er aan de hand was.

Samen met een andere buurman kwam hij aan bij het huis. "We hebben de achterpoort ingetrapt, maar konden verder niks doen. De vlammen sloegen meters uit het huis, de ramen waren kapot. Het was zo'n felle brand. De moeder stond in de achtertuin te schreeuwen om haar kinderen. In huis was het stil. Ik hoorde geen kinderen en ook geen hond. Die waren dus al 'weg', begrijp ik nu."

"Ik heb al best wel wat meegemaakt als bedrijfshulpverlener, maar dit is hartverscheurend. De volgende keer dat ik iemand help hoor roepen, ga ik er direct al de eerste keer op af, dat weet ik wel."

Door de hitte kan in het huis voorlopig nog geen onderzoek worden gedaan ANP

Voor de buurtbewoners is inmiddels slachtofferhulp geregeld. "Ik zag net ook een buurvrouw vertrekken omdat ze niet meer in haar huis kan wonen", zegt Remmers. "Het zal ongetwijfeld verschrikkelijk naar brand stinken, maar misschien is het ook omdat mensen het niet langer aan kunnen zien en daarom hier weggaan. Het is behoorlijk hard aangekomen hier in de wijk."

Ook bij de hulpdiensten is de verslagenheid groot, vertelt burgemeester Van Oosterhout tegen RTV Drenthe. "De brandweer ziet een uitslaande brand en kan niets meer doen. De jongens maken een aangeslagen indruk, de politieagenten ook."

Helemaal uitgebrand

Volgens Remmers is de doorzonwoning uit de jaren 60, met een plat dak, helemaal uitgebrand. "Er is eigenlijk alleen nog maar een karkas. Het kerststukje hangt nog aan de deur." De achterkant is zo zwaar verbrand dat er instortingsgevaar dreigt.

De ouders liggen in het ziekenhuis en lijken lichamelijk in orde te zijn. Tegen de middag zijn de lichamen van de kinderen weggehaald.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Er doen wel verhalen de ronde over een kerstboom die in brand zou zijn gevlogen "maar dat is giswerk", aldus Remmers. Het huis is verzegeld. Door de hitte binnen kan er voorlopig nog geen onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van de brand.

Een buurtbewoonster is onder de naam Help de ouders van de omgekomen kindjes een inzamelingsactie gestart voor de ouders zodat ze straks voldoende financiële middelen hebben om hun leven weer op te bouwen. Rond 16.30 uur waren er al zo'n 150 donaties gedaan.

STER reclame