Kjeld Nuis juicht na het winnen van de 1.000 meter
NOS SchaatsenAangepast

Oppermachtige Nuis plaatst zich eindelijk voor Spelen

Kjeld Nuis heeft zich voor het eerst geplaatst voor de Olympische Spelen. Bij het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf reed hij met 1.07,64 bovendien een nieuw baanrecord op de 1.000 meter.

Op gepaste afstand eindigde Koen Verweij als tweede (1.08,36). Hij is daarmee ook zeker van deelname op de 1.000 meter in Pyeongchang. Thomas Krol reed de derde tijd en zit nog in de wachtkamer.

Zonder de geblesseerde Kai Verbij waren Nuis en Verweij vooraf al een grote concurrent kwijt, maar het was Lennart Velema die in de zevende rit de eerste tijd onder de 1.09,00 reed: 1.08,90.

Daarna kwamen de favorieten nog in actie. In een rechtstreeks duel schaatsten Verweij en Krol naar de tot dan toe respectievelijk eerste en tweede tijd.

De schaatsmatrix na de 1.000 meter bij het OKT

Nuis, die na twee mislukte kwalificatietoernooien eindelijk een keer naar de Spelen wilde, reed daarna tegen Lucas van Alphen als enige een tijd onder de 1.08,00. Zijn 1.07,64 was naast een baanrecord ook een wereldrecord voor laaglandbanen.

Verweij en Krol zaten nog even in spanning, maar na de slotrace tussen Hein Otterspeer en Pim Schipper konden ook zij opgelucht ademhalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl