NOS SchaatsenAangepast

OKT voorbij, geblesseerde Verbij hoopt op aanwijsplek

Kai Verbij komt vrijdag niet in actie op de 1.000 meter bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Thialf. De 23-jarige sprinter heeft aan zijn race op de 500 meter een blessure overgehouden. Hij scheurde bij de derde start een spier in zijn rechterlies.

Verbij: wonder dat ik 500 meter kon rijden

Verbij moest woensdag drie keer starten in zijn race over 500 meter. Zijn tegenstander, Nederlands kampioen Dai Dai Ntab, kreeg twee keer een valse start waarna hij werd gediskwalificeerd. Verbij moest vervolgens alleen zijn 500 meter rijden.

"Het is achteraf een wonder dat ik me heb kunnen plaatsen", vertelde Verbij een dag later. "Ik moet me nu focussen op mijn herstel. Als ik had kunnen starten op de 1.000 meter, dan had ik dat gedaan. Gelukkig is er nog genoeg tijd om te herstellen voor de start van de Olympische Spelen."

Bij de derde start raakte Verbij geblesseerd, maar desondanks wist hij de tweede tijd (34,81) neer te zetten. Een tijd die hoogstwaarschijnlijk goed is voor een olympisch startbewijs op de 500 meter. "Zo zie je maar wat adrenaline met je doet op zo'n moment", aldus Verbij.

Aanwijsplek?

Voor Verbij, de Nederlands kampioen op de 1.000 meter, is het OKT nu voorbij. Of hij op basis van de aanwijsprocedure nog in aanmerking komt voor een olympisch startbewijs op de 1.000 meter, wordt na het toernooi bekendgemaakt. De selectiecommissie mag, in geval van calamiteiten bij het OKT, in totaal maximaal drie tickets toewijzen.

"Ik ben aanvoerder in het wereldbekerklassement", vertelde Verbij. "In dat opzicht heb ik bewezen dat ik mee kan doen om een olympische medaille. Dit is mijn favoriete afstand en het is jammer dat ik dat niet kan laten zien. Het is aan de selectiecommissie om een keuze te maken. Ik zal ermee moeten leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl