Ronald Mulder na het winnen van de 500 meter
NOS SchaatsenAangepast

Ronald Mulder en Verbij heersen op slagveld 500 meter

Ronald Mulder en Kai Verbij zijn de gelukkige schaatsers die zeer waarschijnlijk namens Nederland uitkomen op de 500 meter bij de Olympische Spelen. Ook Jan Smeekens maakt nog kans op een ticket voor Pyeongchang.

Er werd voor het eerst slechts één 500 meter gereden bij het OKT, omdat dat straks ook op de Spelen het geval zal zijn. Voor de maximaal drie olympische startplekken stond minstens het dubbele aantal kanshebbers aan de start bij het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf. Dat maakte de wedstrijd al op voorhand tot een slagveld.

Ronald Mulder, die in de laatste rit in actie kwam op het OKT, reed in een razendsnelle 34,49 naar de eerste plaats. Mulder, die dit seizoen al de snelste tijd op de 500 meter had genoteerd, pakte in 2014 nog brons op de Spelen.

Als bij de eerste zeven startplaatsen een dubbele naam voorkomt, zal Ronald Mulder naar Pyeongchang gaan. Dat geldt ook voor Verbij, die op de negende plaats in de matrix staat.

De schaatsmatrix na de 500 meter bij het OKT

Voor Nederlands kampioen Dai Dai Ntab eindigde de 500 meter in een nachtmerrie. Na twee valse starts werd hij gediskwalificeerd, waardoor hij de Olympische Spelen mist.

Zijn tegenstander Kai Verbij, de nummer drie van de afgelopen NK, moest vervolgens alleen van start, maar reed uitstekend naar 34,81. Die tijd was goed voor de tweede plaats en een olympisch startbewijs.

Ook olympisch kampioen Michel Mulder haalde het niet. Hij werd met 34,98 slechts zesde. Jan Smeekens mag met de derde tijd (34,87) nog hopen op een olympisch ticket. Dat is afhankelijk van de uitslagen van de andere afstanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl