China tegen Trump: wij houden ons aan sancties tegen Noord-Korea

Aangepast
AFP

China ontkent de sancties tegen Noord-Korea te schenden door olieleveranties toe te staan. De Amerikaanse president Trump twitterde gisteren dat de Chinezen op heterdaad waren betrapt. Hij was "zeer teleurgesteld dat China toelaat dat olie Noord-Korea binnenkomt".

Trump reageerde op een bericht in een Zuid-Koreaanse krant, dat ook door Amerikaanse media werd opgepikt. Volgens Zuid-Koreaanse overheidsbronnen hadden Amerikaanse satellieten sinds oktober zo'n dertig Chinese schepen gezien die op volle zee olie overpompten in Noord-Koreaanse schepen.

Volgens de VS laten deze beelden zien dat een Noord-Koreaans schip op volle zee mogelijk olie krijgt overgepompt US Treasury Department

Dat is een overtreding van VN-sancties die in september door de Veiligheidsraad werden aangenomen. Toen golden al beperkingen voor olieleveranties aan Noord-Korea en werd het overpompen op volle zee verboden. Dat is volgens de Amerikanen een bekende manier om in het geheim tóch olie het land binnen te krijgen.

Aan de ketting

Het Amerikaanse ministerie van Financiën publiceerde vorige maand al foto's van een Noord-Koreaans schip dat in oktober mogelijk olie kreeg overgepompt. De herkomst van het schip dat de brandstof leverde, werd niet vermeld.

Vorige week kondigde de VN-Veiligheidsraad nieuwe, strengere sancties af tegen Noord-Korea. Als straf voor het voortdurende kernwapenprogramma van Pyongyang werd de export van geraffineerde olieproducten als benzine naar het land nog eens met 90 procent verminderd.

Schip aan de ketting

Zuid-Korea maakte vandaag bekend dat het een schip uit Hongkong aan de ketting heeft gelegd voor het mogelijk leveren van olie aan Noord-Korea. De 25-koppige bemanning, merendeels afkomstig uit China, zit vast.

De Chinezen ontkennen dat ze hun buurland helpen. "China houdt zich strikt aan de resoluties van de Veiligheidsraad en we komen onze internationale verplichtingen volledig na", zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "We zullen nooit toestaan dat Chinese staatsburgers noch bedrijven activiteiten ontplooien die de resoluties overtreden." Mocht dat toch gebeuren, dan worden de daders vervolgd, zei de woordvoerder.

Noord-Korea is voor olie en gas volledig afhankelijk van buitenlandse import, voornamelijk uit China. Het land beschikt zelf alleen over steenkool.

STER Reclame